kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Kent yapımcımız yok artık...

Ünal Özüak / Mimarlık.
MİMARLIĞIMIZIN önemli yapı taşlarından Şevki Vanlı ustayı yitirdik.
Sinan Ödüllü Vanlı'nın kuşkusuz en önemli eseri Türkiye'nin ilk uydu kent projesi OR-AN Şehri' ni kurup, uygulamasının başında durarak Ankara'ya kazandırmasıdır. İzleyen bütün benzer projelere öncül kent olan OR-AN, ustalık eseridir Şevki Vanlı'nın. Ona kadar mimarlarımız ev, apartman, bilemedin en babayiğidi, kamu yapısı yaparlardı. Vanlı mimarlığın ölçüsünü kent boyutuna taşımış, bu anlamda kent planlamacılığı kavramının kurucusu olmuştur.. Cezayir'de rastlasan "Bu Şevki Vanlı yapısıdır" dedirtecek kadar özgün Mimari üslup ustasıydı ayrıca.
Şevki Vanlı'nın Türk mimarlığına önemli katkılarından biri de Archiprix Türkiye grubu içinde yer alaUlusal Yarışması'nın Türkiye çapında yaygınlaşması için yoğun emek vermesi oldu. İki yılda bir Ankara'da ev sahipliğini yaptığı yarışmanın bugünkü başarılı düzeyine taşınmasında önemli bir rol üstlendi.
Şevki Vanlı " Mimarlıktan Konuşmak " kitabının son sayfasının son paragrafını, " Son satırları yazarken, tasarladığım bir yapının inşaatının bitimindeki duygularımı yaşıyorum. Yani yeniden ele alsam, kesinlikle aynı şeyi yapmam. İnsan eksiklerini işin sonunda daha iyi görüyor " diyerek bitirmişti. Yaşamı boyu Mimarlığını konuşturan, " Mimarlık Sevgilim " adında kitap yazan, mesleğine aşık ustanın EFE (Eksiğinin Fazlasından Eksik) olduğunu görüyor ve burada çok güzel mekanlar yarattığından, öte yanda mekanının mutlak cennet olacağına inanıyorum..