kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Antalya yanmaya devam ediyor

Yeni Haber
Antalya'da dün kısmen kontrol altına alınan yangın, bugün rüzgarın yeniden yön değiştirmesiyle tekrar şiddetlendi. Yetkililer söndürme çalışmalarının sonuç vermediğini açıkladı. Yangın Serik ve Manavgat'ta devam ediyor. Olimpos'taki yangın ise kontrol altına alındı. Yangında 60 ev, 88 ahır ve ambarın zarar gördüğü açıklandı.

YANGIN 4'ÜNCÜ GÜNÜNE GİRDİ

Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçelerini etkileyen orman yangını 4'üncü gününe girdi. Kumluca'da turistik Olimpos mevkisi yakınlarında çıkan orman yangınının ise üç yönden kontrol altına alındığı, yangının Musa Dağı'nın zirvesine doğru büyümeye devam ettiği bildirildi.

Antalya'nın Serik ilçesinde 31 Temmuzda başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Manavgat ilçesine kadar büyüyen orman yangını, Taşağıl beldesinin doğu yönündeki Çardak istikametine doğru ilerliyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının ilerlediği Çardak yönünde tahkimat yaptıklarını ifade etti. Kurtulmuşlu, bu yönde yerleşim birimi de bulunmadığını bildirdi.

Güneşin doğmasıyla birlikte havadan müdahaleye başlandığını söyleyen Kurtulmuşlu, ''Rüzgarda yeni bir patlama, cephe açılma hareketi olmazsa, bugün öğleden sonra yangını tamamen kontrol altına alacağız. İşi büyük ölçüde kolayladık'' dedi.

Kurtulmuşlu, yangına 5 helikopter, 2 amfibi uçak, 5 Türk kuşu uçağı ile havadan müdahale edildiğini belirtti.



VALİ YÜKSEL: ORMAN TEŞKİLATI CANSİPARANE ÇALIŞIYOR

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangının, orman teşkilatının cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam ettiğini bildirdi.

Vali Yüksel, Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğünde yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.

Yüksel, daha sonra düzenlenen basın toplantısında, yangının 31 Temmuzda saat 12.30'da Manavgat'ın Karabük köyünde başladığını ifade etti.

Yangını söndürmek üzere orman teşkilatının cansiparane çalıştığını belirten Yüksel, ''O günden bu yana süren yangın, orman teşkilatımızın cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam etmektedir'' dedi.

Vali Yüksel, yangının Manavgat'ın Karabucak köyü Korudağ mevkisinde birkaç noktada devam ettiğini belirterek, ''Bu yangın, son yıllarda Anadolu topraklarında karşılaştığımız en önemli yangındır'' diye konuştu.

Yüksel, Kumluca ilçesinde dün saat 17.00 civarında çıkan yangının Adrasan mevkisinden başladığını ve bu yangının da tek noktada kontrol alınma çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

''YANGIN, BU SAAT İTİBARİYLE KARABUCAK KÖYÜ KORUDAĞ MEVKİSİNDE DEVAM EDİYOR''

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Manavgat ve Serik ilçesinde etkili olan orman yangını ile ilgili olarak, ''Yangın, bu saat itibariyle Karabucak köyü Korudağ mevkisinde devam ediyor'' dedi.

Kaymakamlara, ormanlara girişlerin durdurulması konusunda talimat verildiğini belirten Yüksel, evleri yanan vatandaşlara yarın 2'şer bin YTL, yardım yapılacağını, hasar tespit çalışmaları bittiğinde ise vatandaşların tüm zararlarının karşılanacağını bildirdi.

Vali Yüksel, Manavgat'a bağlı Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü'nde bölgedeki yangına ilişkin aldığı brifingin ardından basın toplantısı düzenledi. ''Yangın bu saat itibariyle Karabucak köyü Korudağ mevkisinde devam ediyor'' diyen Yüksel, Antalya'nın küresel ısınma bağlamında birkaç yıldır son derece farklı meteorolojik şartları taşıdığını, bölgede ortalama ısının 40 derece civarında olduğunu belirtti. Yüksel, nem oranının da yangına müsait biçimde seyrettiğini kaydetti.

Salı gününden bu yana Antalya'da sıcaklığın ortalama 40 derece, nem oranın da sabah saatlerinde yüzde 10, öğleden sonraya doğru ise yüzde 30 düzeyinde olduğunu dile getiren Vali Yüksel, ''Antalya ve yöresi, bu meteorolojik şartları bu hafta da yaşayacak'' dedi.

ORMAN İÇİNDEKİ FAALİYETLER DURDURULDU

Yüksel, bundan sonra olması muhtemel orman yangınlarına karşı, bölgede başta safari turları olmak üzere, ciplerle, lastikli araçlarla, safari araçlarıyla orman içinde yapılan her türlü faaliyetin vatandaşların can ve mal güvenliği için durdurulması kararının verildiğini açıkladı. Yüksel, ''Bu konuda kaymakamlara, ormanlara girişlerin durdurulması konusunda talimat verildi'' dedi.

BÖLGEDEKİ ZARAR VE YARDIMLAR

Yangın nedeniyle Antalya Valiliği'nde oluşturulan kriz merkezinin ön hasar tespitine ilişkin çalışmaları sürdürdüğünü, bölgeye gönderilen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin de geniş gruplar halinde hasar tespit çalışması yaptıklarını bildiren Yüksel, yangın sonucu ortaya çıkan zarara ilişkin şu bilgileri verdi:

''Manavgat ve Serik'te 60 ev, 88 ahır ve ambar tamamen ya da kısmen yandı. Bir ilköğretim okulu, bir cami, bir köy konağı yangında tamamen ya da kısmen yandı. Hayvan telefine ilişkin gazetelerde abartılı rakamlar vardı, ama şu ana kadar yapılan tespitlerde, 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 18 arı kovanının telef olduğu anlaşıldı.''

Antalya'daki yangınların pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini de dile getiren Vali Yüksel, öncelikle evleri yananlara para yardımlarına yarın başlanacağını söyledi.

Yüksel, ''Evleri yanan vatandaşlarımıza 2 bin YTL, ahır ve ambarları yanan vatandaşlarımıza da bin YTL yardım yapılacak. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde de evi, ambarı, ahırı, zirai ürünleri zarar gören tüm vatandaşlarımızın, tüm zararlarını karşılayacağız'' dedi.

Yangın sonucu bölgede zarar gören alana ilişkin soru üzerine Vali Yüksel, ''Sayın Çevre ve Orman Bakanımız bununla ilgili bir açıklama yaptı. Verdiği rakamların üzerinde alan hesabından çok süratle yangını söndürmeye çalışıyoruz. Bir dalın yarısı bile yansa yüreğimiz yanıyor. Kendimi kaplumbağadan, karıcaya, böceğe kadar doğal hayatın da korunmasıyla yükümlü görüyorum'' diye konuştu.

Yangının çıkış nedenine ilişkin kurumların farklı açıklamaları bulunduğuna yönelik sorulara da Vali Yüksel, ''Yangının neden çıktığı konusunda, kamu kurumları arasındaki 'yangının senden çıktı. Benden çıktı' açıklamalarını doğru bulmuyorum. Bunu, o kurumlarla da paylaştım. Bu aşamada, yangınlar devam ederken böyle tartışmaların anlamı yok. Yararı yok'' yanıtını verdi.

YENİ STRATEJİ BELİRLENMESİ

Alaaddin Yüksel, bu yangınların ardından valilik, orman teşkilatı ve üniversitelerin de durum değerlendirmesi yaparak, yangın söndürme çalışmalarına ilişkin yeni stratejiler belirlemesi gerektiğini vurguladı. Yüksel, şöyle devam etti:

''Öncelikle yangın söndürme stratejilerimizi yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Küresel ısınmanın sonuçlarını tahlilde geç kalmamak gerekiyor. Orman içi yerleşim yerlerinde vatandaş öncelikle malının korunmasını istiyor. Böyle bir refleks gösteriyor.

Orman yangınları, sadece orman teşkilatının sorunu olmaktan çıkmaktadır. Oturup bunu değerlendirmeliyiz. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, Çevre ve Orman Bakanlığı ile derhal işbirliği yaparak, orman içi mücavir alanlarında yapı uygulama teknikleri, yani yanmayan malzemelerin kullanımı, yangına karşı alınması gereken tedbirlerin değerlendirilmesini ele alması gerekiyor. YÖK ve üniversiteleri uyarmak gerekiyor. Orman fakülteleri harekete geçmeli.

Yangına hassas bitki türleri bir kez daha değerlendirilerek, bu türleri, akademik kurullar belirlemeli. Yerleşim yerlerini tehdit eden, insanların canının malını tehdit eden durum ortaya çıkıyor. Orman yangınlarıyla mücadele stratejisi yeniden ve hiç vakit geçirmeden değerlendirilmeli. Bu üç başlığı ilgili bakanlıklarla tartışmaya başladım. Rapor hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.''

Manavgat'taki orman yangınının genişlemesinde orman teşkilatının strateji sorunu yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soru üzerine de Vali Yüksel, ''Yangının büyümesinde hava koşulları, öngörülemeyen, tetikleyen unsur oldu. Her yangından sonra arkadaşlarımız durum değerlendirmesi yapacaklardır'' dedi.

VATANDAŞLARIN EVLERİNİ KURTARMA ÇABALARI


Yangın söndürme işçileri sabaha kadar çalışmalara devam ettiler. Yangının yaklaşması riski olan köylerde yaşayan vatandaşlar ise geceyi ayakta geçirdiler. Vatandaşlar, gece boyunca ellerindeki çapalarla yangının yaklaşma riski olan yöndeki otları temizleyerek ve hortumlarla çevreyi sulayarak alevlerin evlerine sıçramasını önlemeye çalıştılar.

Türk Kızılayı tarafından bölgeye gönderilen obakent ve çadırlara rağmen, vatandaşlar evlerini bırakmak istemediler. Yangın riskine rağmen köylerinde kalan vatandaşların, evlerinin girişinde hazırladıkları yataklarda uyudukları görüldü.

METEOROLOJİ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi yetkilileri de, bugün hava sıcaklığının 40 derece civarında olmasını beklediklerini bildirdiler.

Yetkililer, rüzgarın öğle saatlerine kadar kuzey yönlerden saatte 30-50 kilometre hızla eseceğini, rüzgarın öğleden sonra yön değiştirerek, güney yönlerden saatte 15-30 kilometre hızla eseceğini kaydettiler. Yetkililer, nem oranının Antalya ve çevresinde gün boyunca yüzde 15 ile 45 arasında değişeceğini söylediler.

Rüzgarın bugün saat 18.00'dan itibaren hızını keseceği, nem oranının da bu saatten itibaren yükselmeye başlayacağı bildirildi.

OLYMPOS'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Antalya'nın Kumluca ilçesi yakınlarındaki Olympos beldesinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Olympos beldesinde dün saat 17.00 sularında başlayan orman yangınına, Kemer, Kumluca ve Finike ilçeleri ile bağlı belde belediyelerinin itfaiye ekipleri ve orman işletme müdürlüklerine bağlı ekiplerin müdahalesi sonucu yangın tamamen kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında şu ana kadar 50 hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Söndürme çalışmalarının, bölgeye ulaşım bulunmaması ve şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle sürdürüldüğü ifade edildi.

MANAVGAT VE SERİK'TEKİ ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasındaki bölgede orman yangınları devam ediyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının; Sağırin, Çardak, Taşağıl, Karabük ve Akbaş bölgelerinde devam ettiğini, yangına gece boyunca müdahale edildiğini bildirdi.

Sabaha kadar süren çalışmalarda, bölgede dozerlerle yolların açıldığını ve buralara arazözler yerleştirildiğini anlatan Kurtulmuşlu, ulaşılamayan yerlere de helikopterlerle müdahale edileceğini kaydetti.

Kurtulmuşlu, ''Dün gece hava lehimizeydi ancak sabah tekrar poyraz kendini gösterdi. Buna karşın, yangını bugün tamamıyla kontrol altına alırız'' dedi.

Yangın için 20 ilden takviye geldiğini belirten Kurtulmuşlu, yangına, 200 arazöz, 50 tanker, 50 iş makinesi, 30 yer ekibi ve 2 binin üzerinde personelle müdahale edildiğini söyledi.

MANAVGAT'TA YENİ BİR ORMAN YANGINI BAŞLADI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yeni bir orman yangını başladı. Manavgat'a bağlı Kalemler köyünün Yeniköy mevkisinde başlayan orman yangınına Manavgat Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

Yerleşim birimlerine yakın olduğu belirtilen yangına, şu anda sadece karadan müdahale yapılabildiği ve yangının büyüme riskinin bulunduğu bildirildi.

ALEVLER 60 YILI KÜL ETTİ

Antalya'da binlerce hektar orman alanını kül eden yangının bilançosu, felaketin boyutlarını ortaya koyuyor. Yanan ağaçların değeri, söndürme çalışmaları, bölgenin yeniden ağaçlandırılması ve yeni dikimin 30-40 yıllık bakımı için gereken miktar bir milyar YTL'nin (1 katrilyon TL) üzerinde.

Manavgat ve Serik ilçelerinde 4 köyü yutan, 2 köye de büyük zarar veren yangında tahminen 16 milyon ağaç kül oldu. Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Hasan Akyol, yanan ormanlık alanın hesabını şöyle yapıyor:

"60-70 yaşındaki bir kızılçam ağacının değeri yaklaşık 500 YTL'dir. Bir hektarlık ormanda bin civarında ağaç var, ancak değeri iyi olan ağaç sayısının 200 olduğunu varsayarsak, bir hektardaki kayıp 100 bin YTL olur. 10 bin hektar alan yandıysa, bir milyar YTL (bir katrilyon lira) kayıp olduğu ortaya çıkar."

TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı, Hayrullah Oğuz ise, "Yanan ağaçlar 60-70 yaşında olduğu için ekonomik kayıp çok daha fazladır" yorumunu yaptı. Şu ana kadar söndürme çalışmaları için de 4 milyon YTL harcandığı tahmin ediliyor.

'ESKİ HALİNE DÖNENE KADAR YARIM ASIR GEÇER'

HAYRULLAH OĞUZ (TEMA AĞAÇLANDIRMA BÖLÜM BŞK.)
ENDEMİK TÜRLER YOK OLDU

BU yanan bölge Türkiye'nin en güzel ormanıydı. Endemik türler de yok oldu. Bu bakımdan bölgenin iklimine de olumsuz etkisi olur. Doğal kızılçam ormanında bir hektarda yaklaşık bin 600 ağaç olduğunu düşünürseniz ve 10 bin dönümlük alan yanmışsa, bu 16 milyon ağacın yanması demek.

DR. UYGAR ÖZESMİ
AKDENİZ'İ BÜYÜK KURAKLIK BEKLİYOR


Sıcaklıkların artışıyla beraber, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde büyük kuraklık bekleniyor. Dolayısıyla, şu anda gördüğümüz yangınların, ileride çok daha tehlikeli boyutlara gelme olasılığı var. İnsanlık, dünyanın kaldırabileceğinden çok daha fazlasını tüketiyor.

HEDİYE GÜNDÜZ (TÜRKİYE TABİATINI KORUMA DERNEĞİ)
SU VE YAĞMUR REJİMİ ETKİLENECEK

Yanan bölgede 900'ün üzerinde bitki çeşidi vardı. Endemik Mavi Sedir Ormanı ve kekik türleri vardı. Bu eko-sistemin kendini toparlaması zaman alacaktır. Ağaçların altındaki toprak örtüsü ve canlılar tamamen yandı. Bu ormanın azalması su ve yağmur rejimini olumsuz etkiler.

PROF. DR. GÜLEN ÖZALP
MAKİ ÖRTÜSÜ 3-5 YILDA YEŞİLLENİR


Bölgedeki kızılçam, akça kesme ve kocayemiş gibi ağaçların eski haline gelmesi için en az 40-50 yıl lazım. Bölgede yer alan maki bitki örtüsü, iyi bir çalışma yapılırsa, 3-5 yıl sonra yeşillenebilir. Aynı yangın Doğu Karadeniz'de çıksa, coğrafi koşullar nedeniyle kayıp bu kadar olmazdı.

TEMA, YANAN ORMANLIK ALANLARIN AĞAÇLANDIRILMASI İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI

TEMA Vakfı, Manavgat Taşağıl'da yanan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi için yardım kampanyası başlattı. TEMA gönüllüleri, ağaçlandırma çalışmalarını, söndürme ve soğutma çalışması tamamlandıktan sonra fizibilite çalışmalarının ardından yapacak.

Geçen yıl turizm şehrinin 8 Temmuz'da Bucakşıhlar ve Taşağıl Burmahan köyünde çıkan orman yangınında bin hektar çamlık alan yandığını belirten TEMA Manavgat Şube Başkanı Şenay Malbora, bu yılki acılarının ve felaketin kat kat daha fazla olduğunu söyledi.

Yanan yerlerin vakit geçmeden ağaçlandırılması için 'Ciğerlerimiz Yandı Nefes Alamıyoruz, Çocuklarımızın Özgürce Oksijen Almasını İstiyoruz' adlı yardım kampanyası başlattıklarını hatırlatan Malbora, ülke genelindeki sivil toplum kuruluşları, iş adamları, çevreci kuruluşlar, turizmci, sanayici ve yüreği orman sevgisiyle çarpan her bireyi destekte bulunmaya davet ettiklerini kaydetti.

Yanan ormanlık alanların söndürülmesi ve yeniden ağaçlandırma çalışmasına plan ve proje çıkarmak için yurt genelinde 200 TEMA gönüllüsünün yangın bölgesine geldiğini belirten Malbora, 4 Temmuz'da Yanan Ormanlık Alanlara Fidan Dikme Komitesi'nin Manavgat Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu başkanlığında toplanarak durum değerlendirmesi yapacaklarını ifade etti.

Malbora, "Geçen yıl yanan ormanlık alanların yeşillendirme çalışmasını kısa sürede tamamlamıştık. Şimdi daha büyük kampanyaya ihtiyacımız var. Antalya bölgesinin ciğerleri yandı. Yanan ormanlık alanların kısa sürede ağaçlandırılması için milletçe el birliği yapmalıyız. Ülkemizin dört bir yanında yardım bekliyoruz. Gelecek kuşaklara temiz bir doğa ve ciğerlerine özgürce oksijen çekmesini istiyorsak buna mecburuz" diye konuştu.

(AJANSLAR)