kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güngören katliamı zanlıları cezaevinde

Ferit ZENGİN- Veli SARIBOĞA SABAH
Polis, geçtiğimiz pazar gecesi 17 kişinin katledildiği saldırıyla ilgili olarak terör örgütü PKK'nın hücre evlerine baskın yaptı. Yakalanan 13 kişiden 8'i tutuklandı..
İstanbul Güngören Menderes Caddesi'nde geçtiğimiz pazar akşamı yaşanan ve 17 kişinin ölümü, 154 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan hain saldırının detayları ortaya çıkmaya başladı. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan 10 zanlıdan 8'i tutuklandı, 2 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

HÜCRE EVLERİNE BASKIN
Kanlı saldırının ardından geniş çaplı soruşturma başlatan polis, terör örgütü PKK'nın Esenyurt, Bahçelievler, Bağcılar, Güngören ve Bakırköy'deki hücre evlerine düzenlediği baskınlarda 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 10 kişiden 2'si savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 8 zanlı ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. İddiaya göre, gözaltına alınan zanlılardan, 1'i bombayı hazırladı, 3'ü olay sırasında gözcülük yaptı ve Hüseyin Türeli'nin (26) bombayı bıraktığı, diğer zanlıların da bu kişilere yardım ve yataklık yaptığı tespit edildi. Gözaltına alınanların fotoğrafları patlama yerindeki MOBESE görüntüleriyle karşılaştırıldı. Ve gözaltındaki Hüseyin Türeli'nin görüntüsünün, çöp tenekesine bombayı bırakan kişiyle örtüştüğü saptandı. Görgü tanıklarının ifadesinde de olay yerinde görünen ve eşkali verilen zanlının gözaltındaki Hüseyin Türeli olduğu öğrenildi.

SUÇ DOSYALARI KABARIK
Türel'nin ifadesinde olayla ilgisi olmadığını ve bombayı bırakan kişinin kendisi olmadığını söylediği öğrenildi. Ancak gözaltına alınan ve olay sırasında gözcülük yaptığı ileri sürülen bir zanlı ifadesinde, bombayı bırakan kişinin Hüseyin Türeli olduğunu söyledi. Gözcünün itirafları üzerine Türeli'nin de suçunu itiraf ettiği öğrenildi. Türeli'nin, 'Bombayı nerden aldığı' sorusuna, ikamet ettiği Esenyurt'tan gözaltına alınanlar arasında bulunan bir kişiden aldığını söylediği ileri sürüldü. Esenyurt'ta hücre evinde gözaltına alınan zanlının ifadesinde bombayı hazırladığını ve verdiğini itiraf ettiği öğrenildi. Öte yandan bombacı Türeli'nin, Aralık 2007'de Mecidiyeköy'de çantasında el bombalarıyla yakalanan Bülent Öztürk ile Türkiye'ye giriş yaptığı ve o günden bu yana bombalarla ele geçirilebilmek için takip altında tutulduğu iddia edildi. Araştırmalardan bombacı Türeli ile bombayı hazırlayan kişinin terör suçundan sabıkalı olduğu ve geçmişte güvenlik güçleriyle çatışmaya girmekten bombalı eylemlere kadar birçok suça karıştığı tespit edildi.

KANDİL'DE BOMBA EĞİTİMİ ALDI
Bu arada, bombayı veren ve hazırlayan zanlının PKK'nın bomba uzmanı olduğu ileri sürüldü. Terör örgütünün Kuzey Irak'ta bulunan Kandil kampında eğitim aldığı ve olaydan iki üç hafta önce İstanbul'a geldiği tespit edildi. Bomba uzmanı, örgüt tarafından daha önceden bomba malzemelerinin bırakıldığı Esenyurt'ta bir evde kalmaya başladı. Bomba uzmanı, örgütten aldığı talimatla, bombayı hazırlayarak olay günü, bombayı buluştuğu bir kişiye verdi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne çıkarılan zanlılardan bombayı bırakan kişi olduğu iddia edilen Hüseyin Türeli, Cevat Aydın, Abdurrahman Oral, Ziya Kıraç, Aydın Ağlar, Nusret Tebiş, Mehmet Salih Yanık ve Şerasettin Kara tutuklandı. Zanlılardan Murat A. ve Şaban G. savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

*CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

*GÜNGÖREN'DEKİ PATLAMADAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

İşte Güngören'deki patlama anı..



Haberin fotoğrafları