kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hedefleri kardeş kavgası

İstanbul'da atılan bombalardan ölenlerin sayısı 17'yi buldu. Terör uzmanları "Saldırının tarzı PKK'yı işaret ediyor" diyor ancak sivillere yönelik eylemin amacı aynı kapıya çıkıyor: Kaos çıkararak Türkiye'yi olası bir iç savaşa sürüklemek.



*CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Ergenekon iddianamesinde de bu sürece dikkat çekiliyor: "Ergenekon yapılanması da bölücü terör örgütü PKK gibi, Türk-Kürt çatışmasını körüklemek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeyi ve parçalamayı amaçlamaktadır"

İDDİANAMEDE VAR
İddianameden: Ergenekon terör örgütü, sivil toplum kuruluşları çatısı altında silahlı eylem ve istihbarat gerçekleştirebilecek kadrolarla çalışıyor.

Türk-Kürt çatışması planı Ergenekon iddianamesinde hem terör örgütü PKK'nın, hem de Ergenekon'un ortak amacı olarak gösteriliyor. İddianamenin 295. sayfasında Ergenekon terör örgütünün, sivil toplum kuruluşları çatısı altında silahlı eylem ve istihbarat gerçekleştirebilecek kadrolarla çalıştığı ve Türk-Kürt düşmanlığını körükleyerek kardeş kavgası çıkarmayı planladığı belirtiliyor. Bu bölümde Ergekenon'un ve PKK'nın amacı karşılaştırmalı olarak şöyle anlatılıyor:

TÜRK-KÜRT KAVGASI
"Telefon görüşmelerinde ve operasyon kapsamında ele geçen doküman ve belgelerde belirtilen 'Türk-Kürt çatışmasını sağlama' arayışları ve planlamaları konusunda; bölücü terör örgütünün nihai hedefi olan, bağımsız birleşik Kürdistan'ı kurabilme amacıyla, kurulduğu günden itibaren bölge halkına ayrı bir etnik kökenden geldiği aşılaması yapılarak ve ülke genelinde Türk-Kürt çatışması meydana getirerek sonuca ulaşmaya çalışmıştır. Gelinen bu noktada gerçekleştirilmek istenen olaylara bakıldığında ülkemizde bir Türk-Kürt kavgasının çıkartılmak istendiği anlaşılmaktadır. Bir taraftan örgütün müzahir kitlesinin DTP binalarında toplatıldığı, bir taraftan da milli duygulan olan insanları DTP binaları taşlamak suretiyle ülkemizde kaos ortamı yaratılmak istendiği görülmektedir. Mevcut Ergenekon yapılanması da aynı tarzda Türk-Kürt çatışmasını körüklemek suretiyle hareket tarzı/stratejisi konularında bölücü terör örgütü ile paralellik arz etmekte olup, bu düşünce ve planlamalar Türkiye Cumhuriyeti devletini bölmeye ve parçalamayı amaçlamaktadır."

SIZAN BİR GRUP...
Terör uzmanı Laçiner, saldırıyı PKK'ya sızmış bir grubun organize edebileceğini söyledi. Laçiner,"PKK, derin devletin zayıflamasını istemez" dedi.

Terör uzmanı Sedat Laçiner, olayın Anafartalar saldırısını andırdığını ve şüpheli adresin PKK'ya sızmış gruplar olduğunu söyledi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Laçiner, Anafartalar saldırısının faili, eski terör örgütü TİKB üyesi Güven Akkuş'un klasik PKK'lı profiline uymayan biri olduğunu hatırlatarak, "Anafartalar saldırısı da tipik bir PKK saldırısı değildi. Yardım alınmıştı. Bu eylemin de taşeronların kullanıldığı kolaylaştırılmış bir eylem olduğu izlenimine sahibim" dedi.

GÜNDEME YÖNELİK
Laçiner şunları söyledi: "Zamanlama çok önemli. Ergenekon davasının tartışıldığı ve Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasıyla ilgili bir karara varacağı dönemde gündemi değiştirmek amacına yönelik bir saldırı olduğu görülüyor. Akla PKK ihtimali geliyor. PKK, Türkiye'de derin devletin zayıflamasını istemez. Çünkü PKK askeri sahada faaliyet gösteriyor, siyasi olarak başarılı değil. Türkiye'nin AB'ye girmesini de istemiyor örgüt. Bu anlamda örgüte sızmış bir grubun planlayacağı bir saldırı gibi görünüyor. Eylül 2007'de Ankara'da ticari araçta yüklü miktarda patlayıcı bulunmuştu. Bence o saldırı planının arkasında da aynı odak vardı. Örgüt içinde bir fraksiyon bu tür saldırılar yapıyor olabilir. Ama bunu sadece PKK'nın iç dinamikleriyle açıklamamak lazım, dışarıdan manipülasyon olasılığı da var. Çünkü örgüt sızmalara açık hale geldi. Bu saldırıyla PKK, ister Ergenekon'dan bağımsız olduğunu ispat etmeye çalışsın, ister böyle bir amacı olmasın, neticede saldırı Türkiye'de yasal sürece kesintiye uğratıp istikrarsızlık yaratmayı hedefliyor."

PKK ÜSTLENMEDİ
PKK, Güngören'deki bombalı saldırının hain ve karanlık bir eylem olduğunu belirterek olayı üstlenmedi. Ancak gençlik kolu TAK'ın olayı üstlendiği ileri sürüldü.

İstanbul Güngören'de önceki gün gerçekleşen ve 17 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili PKK'dan yapılan açıklamada "Saldırıyla ilgimiz yok" denildi. PKK'nın yaptığı açıklama örgüte yakın internet sitelerinde yer aldı.

AYDAR AÇIKLADI
Kongra-Gel'in Avrupa'da yaşayan lideri Zübeyir Aydar da, Güngören'de 17 kişinin ölümüne ve yaklaşık 150 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kınadı. Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar, PKK'ya yakın internet sitelerine yaptığı açıklamada, İstanbul'da sivillere yönelik gerçekleştirilen saldırıyı nefretle kınadığını belirtti. Saldırının karanlık güçlerce düzenlendiğini öne süren Aydar, "Güngören'de meydana gelen patlamada 17 kişi yaşamını yitirdi, 150'den fazla insan da yaralandı. Olay karanlık bir olaydır. Geçmişte de buna benzer bir sürü karanlık olaylar oldu. Bu saldırı bize bu tür karanlık olayları hatırlattı. Ergenekon ve AKP davaların görüldüğü bir dönemde böyle bir saldırı düşündürücüdür. Kürt özgürlük hareketinin bu olayla bir ilgilisi yoktur, PKK ile ilintilendiremezler. Böyle bir anlayışımız yoktur. Bu tür saldırılara karşıyız. Olayın karanlık güçler tarafından yapıldığını düşünüyoruz. Bu katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz" dedi. Öte yandan istihbarat birimlerinden alınan bilgilere göre, saldırıyı PKK'nın gençlik kolu olarak bilinen TAK üstlendi.

Kadir ERCAN - Bülent AYDEMİR - Uğur CAN - Recai KÖMÜR - Ferit ZENGİN - Gökay USANMAZ - Umut TÜTÜNCÜ-Ercan SARIKAYA / SABAH