kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni haliniz eski görüntünüzü aratmasın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Güzelleşmek için bıçak altına yatmadan önce bir kez daha düşünün. Önemli olan operasyonun kaç saatte bittiği değil, nerede ve kim tarafından yapıldığı. Botoks, liposuction, göz kapağı kaldırma veya basit olarak nitelendirdiğimiz bir burun ameliyatından sonra bile estetikzede olmanız mümkün. Ameliyata karar vermeden önce dikkat etmeniz gerekenleri işin uzmanları anlattı, Didem Seymen derledi...

TÜCCAR DOKTORLAR BİLGİ VERMİYOR
Estetik mağduru olmamak için, bir plastik cerraha veya dermatoloğa başvurmak gerekiyor. Cilt doktorları da lazer konularında donanımlılar.

* Hastaların, doktorlara ne istediklerini tam olarak anlatmaları lazım. Doktorlar da hastalarına neler yapılabilir, neler yapılamaz anlatmalı.

* Ameliyat planı yapmak son derece önemli.

* Hekim olarak, hastanın ameliyata hazır olup olmadığını sormak zorundayız. Olabilecek sonuçları anlatıyoruz. Herkeste aynı sonuç ortaya çıkmaz, hastaya bunu söylemek gerek.

* Biz önce doktoruz. Hastamıza karşı dürüst olmalıyız. 'Her şey çok kolay, hemen geçecek, hemen istediğiniz forma kavuşacaksınız' gibi sözlerle insanları kandırmak tüccar doktorların yaptığı bir şey. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de olaylara kolay yaklaşan doktorlar var. Hastalar kendilerine yeteri kadar bilgi vermeyen doktorlardan uzak durmalılar.

* Eğer hasta elinde bir başkasının fotoğrafı ile bana gelirse; ben o hastaya soru işareti ile yaklaşıyorum.

* Hastalar, doktorların onlara anlattıklarından emin olmalılar. Bilgisayara fotoğraflarını çekip yüklüyoruz ve özel hazırlanmış programlarla kendilerine nasıl bir sonuç çıkabileceğini gösteriyoruz. Ancak bu hiçbir zaman gerçek sonuç değildir.

* Önemli olan doktor hasta ilişkisidir. Her estetik cerrah, her hastaya hizmet edemeyebilir.

* Hasta doktoruna güvenmelidir. Eğer içinde şüphe varsa ikinci, hatta üçüncü doktora gitmeli. En çok inandığı doktor ile bu sürece başlamalı.

* Gerçekçi isteklerde bulunmayan, izler ve iyileşme konusunda bir türlü ikna olmayan hastaları ameliyat etmiyorum.

* Ameliyat öncesi, ameliyatta ve ameliyat sonrası dönemde hasta hayal kırıklığına uğruyorsa her iki tarafta da yüzde 50 suç var demektir.

* Estetik cerrahlar önce iyi bir plan yapabilmeli. Hastaların beklentilerini iyi yönetmeli. Hasta, '2-3 gün sonra işindesin' gibi hayali sonuçlara kaptırılmamalı.

* Hastayı ameliyat sonrasına iyi hazırlamak lazım. Hasta kaç gün dinlenmesi gerektiğini, neler yapmaması gerektiğini bilirse, morali bozulmuyor.

KENDİNİZE GÜVENİN ESTETİĞİ BOŞVERİN
Vatan gazetesi yazarı ve estetik mağduru Ayşe Brav, "Mecbur olmadıkça estetik olmayın" diyor. Brav yaptırdığı liposuction sonrası yaşadıklarını anlattı: "Bu ülkede insan sağlığının zerre kadar ehemmiyeti yok. Doktor ve hastane, yaptığı ameliyatın arkasında durmuyor. Benim olayım tamamen doktor hatası. Operasyonum başarılı olsaydı da ben liposuction'u önermezdim. Liposuction'da 3 hafta korse giyeceksiniz ve isterseniz LPG'ye gidiyorsunuz. Ben bunların hepsini yaptım. Ama liposuction geçici bir çözüm. Bir anlık heveslere kapılıp da böyle ameliyatlar olmasınlar. Doktoru iyice araştırsınlar. Ben sakat kaldım. Şu an davam hâlâ devam ediyor. İnsanların sağlıklı görünmeleri için spor ve diyet yapmaları lazım. Ben şu an spor yapıyorum. Beraber olduğunuz kişi veya eşinizin düşünceleri asla sizi etkilemesin, siz kendinize güvenin.

ERKEK HASTALAR DAHA MEMNUNİYETSİZ
* Hastalar, uzman olmayan hekimler yerine işin uzmanlarını tercih ederlerse, ameliyatın risklerini, öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiğini bilirlerse, estetik mağduru olmazlar.

* Birisi size mazeret olarak, "Burnun çok çirkin, ben senden ayrılıyorum" derse siz de burnunuzu değiştirmek istersiniz. Burun ameliyatından sonra sadece burun değişir; giden eş, sevgili geri gelmez.

* Bu ameliyatları denetleyen bir kurum yok. Yani KBB uzmanı da burun ameliyatı yapıyor... Buna dikkat edecek kişi ise hastadır.

* Hasta "Ben 18 yaşındaki halim gibi olmak istiyorum" derse, bunun mümkün olmayacağını bilmeli. Sarkmalar düzeltilir, göğüsler dikleştirilir, ancak kişi o yaşa dönemez.

* En başarılı estetik operasyon, kişiye uygun ameliyatı yapmaktır. Hiç kimsenin anatomisi kimseye benzemez.

* Kadınların güzellik için canını alın, sesleri çıkmaz. Erkek hastalar ise daha memnuniyetsiz. Beklentilerini bulamayınca ameliyatı beğenmiyorlar.

* Başkası için değil kendisi için ameliyat olanlar mutlu oluyorlar. Diğerlerini ne kadar mükemmel ameliyat etseniz de bir bahane bulacaklardır.

GÜNEŞE ÇIKIYOR SONRA SAKLIYORLAR
*Türkiye'de, başka uzmanlık dalındaki uzmanlar da estetik ameliyat yapıyorlar. Kulak-Burun-Boğaz doktorları burun, genel cerrahlar karın estetiği, göz uzmanları göz kapağı ameliyatları yapıyorlar.

* Hasta, doktorunun estetik cerrahi konusundaki deneyimini mutlaka sormalı, araştırmalıdır.

* Hastalar birebir cerrahlarıyla görüşmeli. Hiçbir hasta şikayetini doktora telefonda anlatarak ameliyat olmamalı. En az iki defa doktoruna muayeneye gitmeli ve konuşmalı.

* Hasta, ameliyatın nerede yapılacağını mutlaka sormalı. Her türlü estetik ameliyat ya hastanelerin ameliyathanelerinde ya da ayaktan teşhis ve tedavi yapan kurumların ruhsatlı ameliyathanelerinde yapılmalı. Muayenelerde saç ekimi yapılıyor, bu da çok yanlış.

* Hasta, cerrahın kendisinden checkup isteyip istemediğini sormalı. Hiçbir tahlil yapılmadan ameliyata alınması, hastanın kafasında soru işareti yaratmalı.

* Ben hastalarıma olabilecekleri önceden anlatıyorum. Her ameliyat kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Her türlü sonucun zamanında düzeltilmesi için hastayı sık sık kontrole çağırıyoruz.

* Hastaların sorumluluğu, doktorların söylediklerine dikkat etmektir. Sigara içmeyin diyoruz, hasta sigara içmeye devam ediyor. İlaçlarınızı düzenli alın diyoruz, almıyorlar. Güneşe çıkmayın, korunun diyoruz fakat dinlemeyen hasta çok.

* Üstelik hastalar bize ikinci defa geldiklerinde sigara içtiklerini veya güneşe çıktıklarını itiraf edemiyorlar. Biz kontrol sonrası anlıyoruz.

* Sonra da 'Ameliyatım başarısız oldu' diyorlar.
Haberin fotoğrafları