kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Temiz olmayan deniz ve havuz göz nezlesi yapabilir!

Dr. Ece Hattat
04.07.2008
Zamanımın çoğunu denize ya da havuza girerek geçiriyorum. Göz nezlesi oldum. Sizce sulardan mikrop kapmış olabilir miyim? Ayşegül Y./Antalya

Yaz mevsimi gelince serinlemek için havuz veya denizi tercih edenler artıyor. Ancak yaz aylarında karşılaşacağınız bazı sağlık sorunları bu keyifli ortamlarda oluşabilir. Göz nezlesi bu sağlık problemlerindendir. 'Konjunktivit' de denilen bu sorun, göz kapağınızın içini ve göz kürenizin bir kısmını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Göz nezlesinde gözünüzün içine bir şey kaçmış gibi hisseder, sürekli rahatsızlık duyarsınız. Özellikle sabahları gözlerinizde çapaklanma, sulanma ve kaşıntı hissi olur. Gözlerinizin beyaz kısmı pembe veya kırmızı bir renge bürünür.

KAPALI TUTUN!
Göz nezlesine bakteriler, virüsler bazen de alerjik durumlar neden oluyor. Kirli suların karıştığı veya yeterince kimyasal temizlik yapılmamış havuzlarda yüzenlerde göz nezlesi riski artıyor. Çeşitli bakteri ve virüslerle kirlenmiş denizlerde de, bu risk mevcut. Özellikle yüzerken gözünü kapamayanlarda, göze kaçan kirli su gözün üst tabakasında iltihaba yol açabiliyor. Yine uzun süreli lens kullananlarda ve yüzerken lensini çıkarmayanlarda da göz nezlesi sık görülüyor. Alerjik bünyesi olanlarda, havuz temizliği için kullanılan maddeler de göz nezlesi yapabiliyor. Göz nezlesinden korunmak istiyorsanız; temizliğinden emin olmadığınız su, havuz ve denizlerde yüzmeyin. Yüzerken gözünüzü açmaktan kaçının veya su geçirmez gözlük takın.

MAKYAJDAN KAÇININ!
Ancak yine de yukarıdaki belirtilerden yakınıyorsanız; mutlaka göz doktorunuzla görüşün. Doktorunuz göz nezlenizin neden oluştuğunu inceleyecek, bakteriyel olanlara anti-bakteriyel göz damlaları; viral olanlara belirtileri hafifletmeye yönelik bir tedavi uygulayacaktır. Alerjik bir durum söz konusu ise, alerjiye yönelik uygulamalar yapılacaktır. Tedaviniz boyunca gözlerinize ellerinizle dokunmamanız gerekir. Göz makyajından da bu süre boyunca kaçınmanız gerekir. Ellerinizi sık sık yıkamanız, havlu ve yastık kılıflarınızı her gün değiştirmeniz de çok faydalı olacaktır.