kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

VDSL2 hizmeti bugün başladı

AA
01.07.2008
Türk Telekom, mevcut internet hızını 8 kat artıran (Very High Speed Digital Subscriber Line 2 (VDSL2) hizmetini bugün itibarıyla sunmaya başladı.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, gerekli tüm alt yapı hazırlıklarını tamamlayan Türk Telekom, mevcut telefon hatları üzerinden internette erişim hızını 8 kata kadar artıran VDSL2 hizmetini 1 Temmuz 2008 tarihinde internet servis sağlayıcı aracılığıyla kullanıcılara sundu.

Türk Telekom'un söz konusu yatırımı sayesinde Türkiye, VDSL 2 teknolojisini ilk kullanan sayılı ülkelerden biri haline gelirken, VDSL2'nin 32 megabite varan hızı ile Türkiye, Avrupa'da 23 ülkedeki 190 DSL Sağlayıcısı arasında DSL teknolojisiyle en hızlı interneti kullanan üçüncü ülke konumuna erişti.

Açıklamaya göre VDSL2, Triple Play denilen ses, görüntü, hızlı internet üçlüsünün bir arada sunulması için tasarlandı. Böylece VDSL2 ile yüksek hızlarla alınabilecek internet televizyonu yayını (IPTV), HDTV, Videofon, VoD (isteğe göre video izleme), interaktif oyun oynama, interaktif oylamalara katılma VoIP (ses görüşmeleri) gibi katma değerli hizmetler sağlanabilecek.

Türk Telekom VDSL2 teknolojisini 16 megabit ve 32 megabit indirme hızı olmak üzere iki paket seçeneği ile sunuyor. İki pakette de yükleme hızı 1 megabit olacak.

Buna göre 700 megabit büyüklüğündeki bir VCD filmi saniyede 4 megabitlik internet hızıyla bilgisayara indirmek 29 dakikayı bulurken, 32 megabite hızındaki VDSL2 teknolojisiyle 4 dakika sürecek.

Türk Telekom altyapı sağlayıcısı olarak ADSL hizmetinde olduğu gibi VDSL2 hizmetini de toptan olarak internet servis sağlayıcılara sunuyor.

Türkiye'de kablonun elverişli olduğu şehirlerde sunulan VDSL2 hizmeti ilk etapta 73 il 450 lokasyonda verilecek.