kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AMB faiz oranını %4.25'e yükseltti

Yeni Haber
Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranını yüzde 4,25'e yükseltti.AMB'nin 21 üyeli Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda, yüzde 4 olan
faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4,25 yaptı. Böylece, banka bir yıldan uzun süredir ilk kez faiz artırımı yapmış oldu. Artan enflasyon baskısı nedeniyle AMB'nin faiz oranını çeyrek puan artırması bekleniyordu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, şu anki faiz oranının ve para politikasının fiyat istikrarının başarılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Trichet, AMB Yönetim Kurulunun yüzde 4 olan faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4,25'e çıkardığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, bankanın temel amacının orta vadede fiyat istikrarını korumak ve enflasyon beklentilerinin korunması konusunda güçlü bir kararlılık göstermek olduğunu belirtti.

Bankanın bugünkü toplantıda aldığı kararın da bu doğrultuda olduğuna işaret eden Trichet, ileri ki süreçte de tüm gelişmeleri yakından takip
etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.Trichet, açıklamasında, avro bölgesinde aşağı yönlü risklerin sürdüğüne de dikkat çekti.AMB Başkanı Trichet, geçen ay, Temmuz ayında olası bir faiz artırımı olabileceği sinyalini vererek piyasaları şaşırtmıştı. Banka, faiz oranlarını en son 6 Haziran 2007'de yüzde 4'e yükseltmişti.

Rekor kıran petrol fiyatları ve dün ABD'li işverenlerinin yaklaşık altı yılın en yüksek düzeyinde işçi çıkardıklarını gösteren veriler nedeniyle düşüşe geçen uluslararası borsalar ve içeride artan siyasi gerilim nedeniyle YTL, dolar ve euro karşısında değer kaybetti.

Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 0.92 değer kaybederken, euro karşısındaki kaybı yüzde 1.34 oldu.

TCMB gösterge dolar kurunu 1.2453/1.2513 YTL, euro kurunu 1.9777/1.9872 YTL ve euro dolar paritesini 1.5881 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 6.91, euro karşısındaki kaybı yüzde 13.74 oldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,05 değer kazandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 1.039,33 puan artarak 33.919,76 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 3,16 değer kazandı.İlk seanstaki 685,97 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 353,36 puan yükseldi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 1,05 oldu.

AJANSLAR