kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Irak sanayisine Türkiye damgası!

Dünyayı, 'ABD İran'a saldıracak' korkusu sardı. Türkiye'yi ise 'Bir yıldır iddianame beklediği Ergenekon rüzgârı!' savurup attı. Böyle bir süreçte biz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilinen ama gidiş tarihi sır gibi saklanan Irak gezisine odaklandık. Görünen o ki, gezinin tarihi konusunda Başbakan sürpriz yapacak.
Yakın çevresi, "Bu hafta sonu bile gitme ihtimali var," yorumu yapıyor.
Irak gezisi kritik!..
Çünkü gezinin bir ucunda İran ile ilgili açılım var. Diğer ucunda ise Türkiye'nin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) çizgisinde ilerleyen ve değişimi yakalayan politikası yatıyor.
Türkiye'nin Irak açılımı, askeri ve güvenlik işbirliğinin ticari, ekonomik bir boyuta dönüşmesini içeriyor.
Malum, 1 Mart 2003'te ABD'nin Irak'ı işgali ile başlayan süreç çok farklıydı. Türk politikacısı 2007 sonuna kadar Irak'a ayak basmadı. Savaş esnasında pazarlığa oturmadı.
Geçen yılın sonunda Dışişleri Bakanı Ali Babacan, geçen hafta ise dış ticaretten sorumlu bakan Kürşad Tüzmen Bağdat'ı ziyaret etti. İlk sinyal, Türkiye ile Irak sınırında 'ortak bir serbest bölge oluşturma' konusunda geldi. Detayları, Başbakan Erdoğan'ın gezisi esnasında öğreneceğiz.
Kabul edelim, Başbakan'ın Irak gezisinde hem ticaret hem siyaset var.
Ticaret deyince duralım!..
Elbette ana gündem petrol ve gaz ile açılması planlanan iki yeni boru hattı. Aşağı Basra'da ham petrol aramak için yarışan 35 dünya devinin arasına nihayet TPAO girdi. Ancak bu kez gündeme Irak'ın sanayileşme stratejisi damgasını vuracak. Ankara'dan yansıyan havaya bakılırsa, "Irak'ın sanayileşmesine Türkiye öncülük edecek!"
Diyeceksiniz ki; "Nasıl yani?"
Çok basit.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), yaklaşık bir yıldır konu üzerinde çalışıyor.
TOBB ve KOSGEB, ilk etapta Irak'ta küçük sanayi sitesi kuracak.
Henüz seçilen yer belli değil, ama 'Musul veya Kerkük' üzerinde duruluyor. Irak'ın sanayileşme programı için öngörülen süre 8 yıl. Bu sürede Türkiye'nin küçük ve orta ölçekli işletmeleri, fabrika kuran fabrikaları Irak'a taşırken, Iraklı işçiler Türkiye'de eğitilecek. Hedef, 8 yılda 30 milyar dolarlık bir sanayileşme potansiyelini yakalayabilmek!
Ancak yolun başında "İran" var.
Peki, niye İran? Çok basit.
Eğer ABD, İran'a bir operasyon yaparsa bulunduğumuz coğrafyada yepyeni bir çatışma başlar. Irak bu durumdan çok etkilenir. Aynı anda Türkiye gibi komşu ülkelerde dengeler alt üst olur. Petrol fiyatları çıldırır. Daha ne olsun!..
Bulunduğumuz bölgede tansiyon yükseliyor! Türkiye'nin iç tansiyonu da yükseliyor! ABD stratejik ortağı Türkiye'yi yanında görmek ister. Peki ya Türkiye ne düşünüyor?
Düğüm bu.