kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Erdoğan Ilısu'nun GAP kapsamında finanse edileceğini söyledi.

2015'te Türkiye petrol ihtiyacının yarısını üretir

Erdoğan, TPAO'nun birçok ülkede petrol arama ve üretim faaliyeti olduğunu ifade ederek, "İnşallah petrol ihtiyacımızın en az yarısını karşılayacağız" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2015 yılında ham petrol ihtiyacının yarısını kendi kendine karşılayacak duruma gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 5. Türkiye Enerji Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Enerji yatırımları kararlılıkla sürecek" dedi. Ulusal Enerji Forumu'nda yaptığı konuşmada Erdoğan, TPAO'nun Libya, Kolombiya, Kazakistan, Azerbaycan ve Karadeniz'de petrol arama ve üretim faaliyetleri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Ham petrol ihtiyacımızın en az yarısını 2015'te kendimiz karşılamak istiyoruz. İnşallah bunu başaracağız" dedi. Türkiye'nin 2007 yılında 31 milyon ton olarak gerçekleşen petrol tüketiminin yüzde 10'dan azı TPAO ve diğer şirketlerin üretimlerinden karşılanıyor.

SAĞLAM ZEMİNDE BÜYÜYORUZ
Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin 2020'ye kadarki enerji talebinin yılda yüzde 6 artmasının tahmin edildiğini ve 2013 yılına kadar EPDK onayını almış toplam 28,000 MW gücündeki santrallerin devreye alınmasının bu ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Türkiye'nin son 5 yıl da ortalama yüzde 6.7 oranında büyüme kaydettiğini, buna paralel olarak yıllık enerji tüketiminin de yıllık ortalama olarak yüzde 5.5 oranında artış gösterdiğini kaydeden Erdoğan, 2002 yılından bugüne kadar elektrikte yüzde 58, doğal gazda yüzde 150 oranında talep artışı olduğunu bildirdi. Erdoğan, bu oranlarla Türkiye'nin dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını vurgularken, ilk çeyrek büyüme oranlarına ilişkin ise "Türkiye yılın ilk çeyreğinde de yine yüzde 6.6 oranında, oldukça yüksek bir oranda büyüdü. Türkiye çok sağlam bir zeminde büyümeye devam ediyor" dedi. Başbakan Erdoğan, 2020 yılına kadar enerji talebinin yıllık yüzde 6 oranında artacağını varsaydıklarını, 2020 yılında 220 milyon ton petrol eş değerine ulaşılacağını tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye'nin dünya enerji talebi ve enerji arz güvenliği noktasında stratejik rol oynayan bir ülke konumuna yükseldiğini belirten Erdoğan, Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak artan enerji talebini karşılamak zorunda olduğunu ifade etti. Nabucco projesinde birkaç ay içinde hükümetler arası anlaşma ve evsahibi ülke anlaşmalarının imzalanacağını ifade eden Tayyip Erdoğan, ulusal ölçekte enerji talebini karşılamak için tarihi adımlar attıklarını kaydetti.