kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MADIMAK ATEŞİ 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta, Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu Hasret Gültekin, Behçet Aysan, Metin Altıok, Asım Bezirci’ninde aralarında bulunduğu 37 kişi yaşamını yitirdi. Aziz Nesin de yangın ve linçten son anda kurtuldu.

Sivas kurbanlarına 35 bin kişilik ağıt

Cengiz UYSAL SİVAS
Madımak Oteli önünde, sivil inisiyatifin bir araya getirdiği on binlerce insan katliamı lanetledi. CHP'nin 25 milletvekili ise diğer siyasi partiler ve sivil örgütlerle birlikte olmak yerine ayrı anma programı yaptı..
CHP, Türkiye tarihine kara leke olarak geçen, 37 kişinin yanarak yaşamını yitirdiği "Madımak katliamı"nın 15'inci yılında sivil inisiyatifin düzenlediği anmaya katılmayıp, kendi alternatif programını takip etti. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül CHP programına katılmazken, bağımsız milletvekili Kamer Genç de örgütlerden ayrı bir program düzenledi. CHP 25 milletvekili ile Sivas'a çıkartma yaptı. CHP'nin eylemine Cem Vakfı, Eğitim-İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri destek verdi. Madımak Oteli'ne karanfiller bırakılan anmada katliam kurbanlarının isimleri teker teker anons edildi. Anmaya katılanlar da "yaşıyor" diye bağırdı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü ve Aydınlanma Müzesi" yapılmasını istedi ve katliamın elebaşlarından Cafer Erçakmak'ın henüz yakalanmadığını anımsattı.

10 BİNLERİN BİRLİĞİ
Yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı sivil inisiyatifin yürüyüşünde ise sık sık "Yobazlar yaktı, devlet baktı" sloganı atılırken, "Madımak müze olacak" dövizi taşındı. Miting düzenleme komitesi adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ve Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Kurbanların ailelerinin tamamı törene katıldı. Eskişehir'deki 12 sivil toplum örgütünün birlikte düzenlediği anmada, Hacı Bektaşı Veli Vakfı başkan ve üyeleri ADD Başkanı'nın anma törenini yönetmesine tepki gösterdi.