kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Eruygur susma hakkını kullanıyor"

Yeni Haber
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözetim altında bulunan emekli Orgeneral Şener Eruygur'un henüz ifade vermediği öğrenildi. Eruygur'un susma hakkını kullandığı belirtiliyor.

Emniyet Müdürlüğü'ne gelen Eruygur'un avukatı Kazım Aslan, müvekkili ile henüz bir görüşme yapamadığını söyledi. Aslan, Eruygur'un susma hakkını kullanmış olabileceğini dile getirdi. Ek gözetim süresi alındığını anlatan Aslan, Eruygur'un cuma sabahı 7'den sonra adliyeye sevk edilmesini beklediklerini söyledi.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüpheliler için 1 günlük ek gözaltı süresi alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün soruşturmayı yürüten savcıya yaptığı başvuru talebinin ardından şüphelilerin 24 saat daha Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulacağı öğrenildi. 48 saatlik gözaltı süresi dolan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmaması nedeniyle ek gözaltı süresi talep edildiği öğrenildi.

GÖZALTINDAKİ 2 KİŞİ ADLİYEYE SEVKEDİLDİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç ile Barbaros Hayrettin Altıntaş adliyeye sevk edildi.Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişiler arasında yer alan Akkoç ve Altıntaş'ın, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.Bu kişiler daha sonra bir polis minibüsü ile emniyetten çıkartılarak Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Adliyeye hakim ve savcıların kullandığı kapıdan alınarak buradaki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen Tunç ve Altıntaş, ardından savcılık katına alındı.Tunç ve Altıntaş'ın bulunduğu araç adliyeye girerken Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, dövizler açarak slogan attı.

AVUKATLAR EMNİYETE ÇAĞIRILDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan bazılarının avukatları, ifade alma işleminde hazır bulunmaları için emniyete çağrıldı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltında tutulan Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın avukatı Akın Atalay, emniyete gelerek müvekkiliyle görüştü.Görüşme sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, ifadelerin alınmasına başlanacağı için bazı avukatların emniyete çağrıldığını söyledi.

Bildiği kadarıyla, Halka ve Olaylara Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi ile Murat Avar'ın avukatlarının da çağrıldığını aktaran Atalay, müvekkiliyle görüştüğünü ancak henüz ifade alma işlemi için çağrılmadığını belirtti.

Balbay'ın el yazısıyla yazdığı dilekçeyi, soruşturmayı yürüten savcıya dün ilettiğini belirten Atalay, müvekkilinin dilekçede, ''amacının, bir
an önce adliyeye çıkarılmak olduğunu, buradaki konuşmalarının sızdırılabileceğini, anlamından kopartılarak ve çarpıtılarak kullanılacağını düşündüğü için emniyette susma hakkını kullandığını, savcının soracağı sorulara tüm açıklığıyla yanıt vereceğini'' dile getirdiğini kaydetti.

Atalay, kendisinin de savcıya, ''gözaltıların bu şekilde hukuksuz sürdüğü'' yönündeki kanısını ileterek, neden beklenildiği konusunda açıklama istediğini söyledi.

ARAMALARDA TOPLANAN BELGELER

Kendisine verilen bilgiye göre, son operasyonla gözaltına alınan şüphelilerden hepsinin evinde birtakım aramalar yapıldığını ve muhtelif kişilerden muhtelif belgeler toplandığını dile getiren Atalay, Balbay'ın bürosundaki, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünün Ankara Ağır Ceza Mahkemesinden istediği, tüm Türkiye'yi kapsayan telefon dinleme kararına ilişkin, her gazetecide bulunan ve yayınlanan karara bile el konulduğunu ifade etti.Atalay, şöyle devam etti:

''Dedim ki; 'bu tür belgelere el koyup sonra tasnif için zaman geçirirseniz, insanlar da burada gözaltında boş yere mağdur olarak bulunabilirler. Talebimiz şu oldu; Madem ki delilleri inceliyor, topladığınız belgeleri tasnif ediyor, okuyorsunuz, ondan sonra soruları hazırlayacak, daha sonra ifade alacaksınız, bu durumda yapmanız gereken şey, toplumun tanıdığı insanlardır bunlar, bir an önce serbest bırakma talimatı verin. Bu hazırlığınızı bitirin, biz de ondan sonra gelelim, sorularınıza cevap verelim.''

Atalay, hangi şüphelinin ne zaman ifadesinin alınacağı ve ifade alma işleminin ne kadar süreceği konusunda henüz kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.Gözaltına alma işlemine ancak zorunlu olunması halinde başvurulabileceğini dile getiren Atalay, ''gözaltındakilere 2 günü aşkın süredir neyle suçlandıkları konusunda hiçbir bilgi verilmediğini'' ifade ederek, ''(Nasılsınız, iyi misiniz) şeklinde insani muhabbetler yapılıyor. Kendilerine gayet iyi bakılıyor, o konuda hiçbir kuşku yok. Ama bunun dışında bekliyorlar'' dedi.

Ek gözetim süresi alınıp alınmadığının sorulması üzerine Atalay, ''Şu anda 48 saat geçtiğine göre, ek süre alınmış olması gerekiyor. Alınmadan tutulması zaten kanun dışı tutulma olur. Muhtemelen alınmıştır'' diye konuştu.

EK İDDİANAME

Atalay, iddianameye ilişkin soru üzerine de soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca, ''son operasyonda yakalananların ek iddianameye konu teşkil edebileceğinin ve ilk bölümle ilgili iddianamenin yakın bir zaman içinde prosedür tamamlanırsa mahkemeye teslim edileceğinin'' kendisine söylendiğini dile getirdi.

Balbay'ın gayet iyi ve keyfinin yerinde olduğunu kaydeden Atalay, ''Bana, bir an önce mesleğine, yazılarına başlamak, gazeteciliğe dönmek istediğini söyledi. O da benden bilgi bekliyor. Ben de diyorum ki; (Bizden de gizli)'' şeklinde konuştu.Atalay, Balbay'ın, ''Ergenekon'dan diğer meslektaşları kadar bilgi sahibi olduğunu, onun ötesinde bilgisinin ve veremeyeceği hiçbir hesabının bulunmadığını'' kendisine ifade ettiğini söyledi.Başka bir soru üzerine Atalay, bildiği kadarıyla bazı şüphelilerin odalarda kaldığını, Balbay'ın da bu kişilerden biri olduğunu dile getirdi.

SİNAN AYGÜN

ATO Başkanı Sinan Aygün'ün avukatı Bülent Acar, müvekkilinin sağlığının iyi olduğunu, kendisine iyi bir şekilde bakıldığını, fakat sorgunun ne zaman yapılacağını bilmediklerini ve beklediklerini anlattı.Gözaltındaki diğer kişilerden bazılarının avukatları da müvekkilleriyle görüşmek için emniyete geldi.


AJANSLAR