kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çalışmaları Alman ekip yürütüyor.

5 günde 26 mayın bir de el bombası

Hüseyin KAÇAR / SABAH
Mardin'de, Suriye sınırında 5 günde 26 mayın temizlendi. Alman ekibin en büyük yardımıcısı ise, 'Mayın faresi' adı verilen bir cihaz..
Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye'nin Kamışlı kenti arasındaki 200 dönümlük mayınlı alanı temizleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İhaleyi alan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş.'nin Alman ortağı TAUBER Firması'ndan Detlef Jungfermann başkanlığındaki 6 kişilik teknik ekip, sınır kapısının inşa edileceği Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dönümlük mayınlı bölgeyi karış karış arayıp mayından arındırıyor.

ÖZELLİKLERİNİ GİZLİYORLAR
1947'de döşenen mayınları çıkarma işinde ekibin en büyük kozu ise, Almanya'dan bu iş için özel olarak getirilen ve ileri teknoloji ile donatılmış "mayın faresi" adlı bir cihaz. Bilgisayar ağırlıklı cihaz, çalışmaların yürütüldüıü 5 günde 26 mayın ile 1 el bombasını 'eliyle koymuş gibi' buldu. Firma yetkililerinin teknik özellikleri ile ilgili olarak "Kopyalanır" korkusuyla fazla bilgi vermekten çekindiği cihaz, gömülü tüm patlayıcıları tespit ederken, patlayıcının tipini de belirliyor ve bu bilgileri arkadaki kabinde oturan iki kişilik ekibe ulaştırıyor. Cihazın bulduğu mayınlar, özel ekipler tarafından yerinden çıkarılarak bu iş için kazılan çukura konulduktan sonra da imha ediliyor. İmha sırasında görevliler en az 200 metre mesafede bekliyor. TAUBER'nin Türkiye Genel Müdürü Sıdık Özdemir, mayın temizleme çalışmalarının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirterek, "İşe başladığımız günden bu yana 35 dekarlık bir alanı temizledik. Alanın tümünü yaklaşık 1 ayda temizleyeceğiz" diye konuştu. Mayın temizleme çalışmaları, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek.
Haberin fotoğrafları