kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enerji tasarrufu yapmanın tüyoları

Yeni Haber
Türkiye'de kurulu bir beyaz eşya firması, artan enerji maliyetleri nedeniyle buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, fırın ve ocakları kullanırken nasıl tasarruf edilebileceği konusunda önerilerde bulunuyor.

Elektrikteki fiyat artışı vatandaşları daha tasarruflu olmaya, daha az enerji harcayan ürünlere ve eşyalara yöneltiyor.

Bir çok kişi evlerinde ampulleri yüzde 80 tasarruf sağlayanlarıyla değiştirirken bazıları da evlerine alacakları buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, ocak ya da klimada daha az elektrik harcayan A enerji olmasına özen gösteriyor.

Vatandaşlar enerji konusunda tasarrufun yollarını denerken ya da ararken Türkiye'nin önde gelen bir beyaz eşya üreticisi de internet sitesinde tüketicilere enerji tasarrufu konusunda önerilerde bulunuyor.Şirketin daha az enerji harcaması için önerilerden bazıları şöyle:

-Dolabınızın soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak bir yere yerleştiriniz. Böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 azaltabilirsiniz.

-Derin dondurucuda buz kalınlığının 7 milimetreden fazla olmasına müsaade etmeyiniz.

-Derin dondurucudan alacağınız bir kase buz parçasını dolabınızın ortasına koyunuz. Böylece 3-4 gün süre ile yüzde 5 daha az enerji harcarsınız.

-Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritiniz, bu durum dolabınızın
soğumasına yardımcı olur ve az enerji harcar.

Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm uzaklık olmalı ki ısı alışverişi iyi yapılabilsin. Aksi takdirde verim düşer ve fazla enerji harcanır.

-Bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk suda çalkalayınız.

-Makineyi yarı veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayınız.

-Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapınız.

-Çamaşır makinenizi tam dolu olarak bir kez çalıştırmak, iki kere yarı dolu olarak çalıştırmaktan çok daha tasarruflu olacaktır.

-Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanınız. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece su sıcaklığı, çamaşır için en uygun sıcaklıktır.

-Yiyecekleri düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz. Tencere, tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerji israfıdır.

-Mümkünse yiyecekleri mikrodalga fırınlarda pişiriniz. Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir.

-Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayınız. Her kapak açılışında sıcaklık 25-30 derece düşer. Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerekir.

-Kapatılmış panjurlar ve pencereyi kapatan perdeler ısıtma ve soğutmada ısı geçişini engeller ve enerji tasarrufu sağlar.

-Eğer odanızı soğutuyorsanız, sıcaklığı rahat hissedebileceğiniz en yüksek noktaya ayarlayınız. 24-27 dereceye kadar soğutmak yeterlidir. Düşürdüğünüz her derece için yüzde 3-4 daha fazla enerji harcanır.

-On yıldan yaşlı olan klimanızı yenileyin. Eski klimalar, yeni üretilmiş klimalara göre aynı soğutma için çoğu zaman yüzde 40'a kadar daha fazla enerji harcar.