kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüketici güven endeksinde düşüş

Yeni Haber
Nielsen, 3 yıldır 51 ülkede sürdürdüğü ''Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması'' sonuçlarını açıkladı.Nielsen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketici güveni hem Türkiye'de hem de dünyada en düşük seviyelerine geriledi. Türk tüketicileri, yüzde 92'lik oran ile ülkelerinde ekonomik durgunluk olduğuna inanan tüketicilerin başında geliyor.

Nielsen Global Tüketici Güven Endeksi son 6 ayda 6 puan düşerek, endeksin son 3 yılda gösterdiği en büyük düşüşü yaşadı ve 88 puan seviyesine kadar geriledi. Türkiye'nin endeks puanı da, yine ortalamanın çok altında kalarak en düşük seviyesine indi. Türkiye 67 puan ile 51 ülke içerisinde en alttan 4'üncü sırada yer aldı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türk tüketicileri, ekonomik durgunluk ortamında enflasyon ve işsizlik konularında tüm dünya ile aynı kaygıları yaşarken, terör ve siyasi istikrarsızlık konusunda diğer ülke tüketicilerine göre daha yüksek kaygı duyuyor.

Tüketici güveni en düşük seviyesine gerilerken, iyimserliğini koruyan ülkeler de bulunuyor. Başta Tayvan olmak üzere, Hollanda, Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Brezilya ve Belçika tüketici güveninde yükseliş kaydetti. Tüketici güveni, Almanya ve Endonezya'da ise değişmedi. Portekiz, Kore ve Japonya da tüketici güveni açısından en kötümser ülkeler olarak sıralamanın en altlarında yer aldı.

EN BÜYÜK ENDİŞE ENFLASYON


Ekonomik durgunlaşma zamanlarında, global tüketiciler enflasyonu yüzde 61'lik oran ile en büyük endişeleri olarak gösterirken, enflasyonun ardından yüzde 53'lük oran ile işsizlik geliyor.

Türkiye'de de, katılımcıların ekonomik durgunluk ile ilgili endişeleri aynı konular üzerinde yoğunlaşırken, bununla birlikte katılımcılar, terör ve siyasi istikrarsızlık konularında diğer ülkelere göre daha yüksek bir kaygı duyuyor.

Tüketicilerin, ekonomik durgunluk olsun ya da olmasın önümüzdeki 6 ay için en büyük endişeleri, global olarak sırasıyla, ''ekonomi, iş/yaşam dengesi, iş güvenliği, sağlık, çocukların eğitim ve refahı'' konularında yoğunlaşıyor.