kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
2.5 saat süren toplantıya ekonomi bürokratları da katıldı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada kamu borç düzeyinde meydana gelen iyileşme ile dış şoklara karşı ekonominin kırılganlığının önemli ölçüde azaltıldığı belirtildi.

'AKP kapatılırsa 2001'deki gibi olmasa da ekonomi darbe yer!'

Reuters'ın yerli ve yabancı uzmanlara dayandırdığı analizine göre AKP'yi kapatma kararı çıkarsa 2001 krizindeki gibi olmasa da Türkiye ekonomisi ciddi yara alacak..
Reuters Haber Ajansı, AK Parti'nin kapatılması sonrasında ekonominin ağır yara alacağı öngörüsünde bulundu. Reuters'in yerli ve yabancı analistlerin görüşüne dayandırarak yaptığı analize göre AKP'nin kapatılması kararı 2001 krizindeki gibi olmasa da Türk ekonomisine büyük darbe vuracak. Haberde 2001 yılında yaşanan krizin Türkiye ekonomisinin yüzde 10'unu süpürdüğü ifade edilirken söz konusu dönemde işsizliğin arttığı faizlerin hızla yükselişe geçtiği ve liranın da değer kaybettiği anımsatıldı. Reuters'in sorularını yanıtlayan Dankse Bank's Analisti Lars Christensen "Türkiye piyasalarını bekleyen en büyük risk benim tahminlerime göre döviz kuru ve cari açık gibi görünüyor. Politik risk de bu etkileri artırıyor" görüşünü savunurken, haberde yıllık cari açığın 49 milyar doları bulduğu ve zirveye çıktığına işaret edildi.

UZMANLAR NE DEDİ?
Haberde görüşü alınan Credit Suisse ekonomisti Berna Bayazıtoğlu da Mayıs ayında Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının sona ermesinin ardından yabancı yatırımcıların Türk piyasalarını dikkatle izlediğini kaydetti. IMF ile anlaşma sağlanmasının yaşanabilecek siyasi türbulansın şiddetini azaltabileceği savunulan haberde ayrıca IMF ile anlaşma konusunda henüz hükümetin kesin bir karar vermediği anımsatıldı. Analizde görüşüne yer verilen Ekspres Yatırım Baş Ekonomisti Güldem Atabay ise Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede kısmen yanlız kaldığına dikkat çekerek, "Bize göre hükümet bir yandan siyasi krizle uğraşırken Merkez Bankası'na gereken desteği veremeyebilir. Çünkü kendi sorunları ile meşguller" dedi.