kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Haşim Kılıç

Kılıç'ı davadan çektirme planı

Hakkında İBDA-C örgütünün yayın organında çalıştığı iddiaları tekrarlanan Kılıç'ın yıpratılarak, AK Parti kapatma davasından el çektirilmesi, yerine vekili Paksüt'ün getirilmesi kulislerde konuşuluyor..
Ankara AK Parti aleyhine açılan kapatma davası nedeniyle müthiş bir gerilime tanıklık ediyor. Partiye kapatma davası açtıran ekip iddiaya göre, şimdi de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı istifaya veya en azından bu davadan çekilmeye zorluyor. Kılıç hakkındaki iddialar nedeniyle davadan çekilirse yerine Başkan Vekili Osman Paksüt geçecek ve Ahmet Necdet Sezer'in atadığı yedek üye oy kullanma hakkına sahip olacak. Kılıç hakkındaki iddiaların kaynağı, sahibi ve pek çok yöneticisi Ergenekon Operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Aydınlık Dergisi. Dergi, geçen haftaki sayısında Haşim Kılıç'ın, İBDA-C örgütünün yayın organı "Gölge Dergisi"nde, 1975 ve 1976 yıllarında Ankara temsilcisi olarak görev yaptığını ileri sürdü. Haberi önce kimse ciddiye almadı. Ancak Mehmet Ali Birand, Aydınlık'ın bu iddiası Kanal D ekranına taşıdı, bunun üzerine tartışma alevlendi. Başkan Kılıç, canlı yayına bir açıklama göndererek iddiaları yalanladı ve sözkonusu dönemde Sayıştay'da çalıştığını açıkladı. İddianın dayanağı, o dönem derginin yazı işleri müdürünün H. Kılıç olarak gözükmesiydi. Ancak H. Kılıç muamması da kısa sürede çözüldü. H. Kılıç'ın Haşim değil, Hüsnü Kılıç olduğu anlaşıldı. Ancak buna rağmen tartışma kesilmedi. Bu kez İşçi Partisi devreye girdi. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey ve arkadaşları geçen pazartesi günü Anayasa Mahkemesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. "İBDA-C'li başkan istemiyoruz" sloganı atan partililer, Haşim Kılıç'ın tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek görevden alınmasını talep ettiler.

33 YIL SONRA
33 yıl sonra gündeme gelen bu iddianın temelinde Kılıç'ın davadan çekilmesini sağlamak amacı yattığı belirtiliyor. Kimi köşe yazarları da hem Paksüt'ün, hem Kılıç'ın çekilmesini talep ederek bu iddiaya kamuoyu desteği sağlamaya çalışıyor. Senaryoyu okuyabildiklerini söyleyen kimi anayasa hukuku uzmanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Anayasa Mahkemesi'ne başvurup "Mahkeme başkanı tarafsızlığını yitirmiştir, davadan çekilmelidir" talebinde bulunabileceğini belirtiyor. Mahkemenin herhangi bir üyesi davadan çekilirse veya çekilmek zorunda kalırsa, yedek üye asil üye statüsünde mahkemede görev alıyor. Bu durumda, Paksüt davada "Mahkeme Başkanı" sıfatıyla görev alacak, Sezer döneminde atanan yedek üye ise asil statüsünde oy kullanacak. Operasyon için planlanan tarih ise sözlü savunmalardan hemen sonra. İşte size bir Ankara senaryosu.
Haberin fotoğrafları