kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Banka zararları hortlayınca borsalar 'kriz'de dibe vurdu

FURKAN ALP
ABD ve Avrupa'da bankaların zararlarının büyüyeceği endişelerinin artmasıyla dünya borsaları ikinci dalga ile krizdeki en düşük seviyelerine geriledi. İMKB-100 % 2,64 kaybederken, Dow Jones'ta düşüş %3 oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Banka zararları hortlayınca borsalar 'kriz'de dibe vurdu
Uluslararası finans piyasaları dün Avrupa ve ABD finans sektöründen gelen kötü haberler ile çalkalandı. Finans krizinde bankaların ikinci çeyrekte açıklayacağı bilançolarda zararların artacağı endişesiyle Avrupa borsaları 2005 yılından beri en düşük seviyeleri test ederken, ABD borsaları da 2006 Eylül ayından beri en düşük seviyelere indi. Dow Jones endeksi 14 Ocak 2000'de 11 bin 722 puanla zirve yapmıştı. Dünya borsaları mart ayında bankaların ilk çeyrek zararlarını açıklamalarıyla düşüşe geçmiş ve piyasalarda 'krizin dibi görüldü' tartışmaları yaşanmıştı. Ancak uluslararası piyasalar dün deyim yerindeyse adeta dibe vurdu. Hollanda-Belçika ortaklığı olan Fortis'in sermaye yeterliliğini güçlendirmek için 8 milyar Euro'luk yeni hisse satacağını duyurmasının ardından panikleyen borsalar, ABD'nin en büyük bankası Citigroup'un da ikinci çeyrekte 8.9 milyar dolarlık daha zarar yazacağına yönelik söylentiler ile adeta çakıldı. Avrupa borsaları ortalama yüzde 2 değer kaybederken, ABD borsaları da banka ve teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 2 ekside açıldı. Bu arada teknoloji hisselerindeki gerileme ve dünyanın en büyük yazılım şirketi Oracle'ın üçüncü çeyreğe ait yavaşlama uyarıları ve General Motors hisselerinin 9 yıl önceki seviyeleri düşmesi ile borsalar kayıplarını artırdı. Yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden borsa yüzde 34.1'lik düşüşle İMKB- 100 olurken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 20'yi geçti. ABD'li Dow Jones endeksi aynı dönemde yüzde 12.7 gerilerken, Nasdaq ise yüzde 11.8 oranında geriledi.

FAİZ YÜZDE 22.08'E YÜKSELDİ
İMKB-100 endeksi ise yurtdışı gelişmelere paralel dün yüzde 2.64 değer kaybederek 36 bin 579 puana geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın önömüzdeki hafta faizleri artıracağına yönelik beklentilerin güçlenmesiyle Euro dolar ve Japon Yeni karşısında güçlenirken, Euro Yen karşısında 169.12 Yen'e kadar yükselerek rekor kırdı. Euro dolar paritesi de 1.5723 sente kadar yükseldi. Olumsuz gelişmelere rağmen Türk Lirası dün dolar karşısında değer kazandı. Bankalararası piyasada dolar dün 1.2140-1.2155 liradan işlem gördü. 13 Ocak 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi de dün yüzde 22.08'e yükseldi.