kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Luc Van den Brande Luc Van den Brande

Türkiye'ye AK Parti mesajı

BİLGE ESER
AKPM 3 'ret' oyuna karşılık 65 'evet' oyuyla kabul ettiği raporda "Türkiye için izleme süreci mekanizmasının, gerektiği takdirde ciddi bir biçimde tekrar gözden geçirilmesini" istedi..
2004'te Türkiye'nin izleme sürecini kapatan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis'i (AKPM) Genel Kurulu, Belçikalı üye Luc van den Brande'nin hazırladığı "Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi" konulu rapor ve karar tasarısını 65 "evet", 3 "ret", 3 "çekimser" oyla kabul etti. "Türkiye için izleme süreci mekanizmasının, gerektiği takdirde ciddi bir biçimde tekrar gözden geçirilmesi" istenen raporda, Türkiye'deki anayasa hazırlama çalışma süreci, devlet kurumlarının demokratik işleyişinin yakından izlenmesi ve Türkiye ile izleme süreci sonrası diyaloğun yoğunlaştırılması önerildi. Kabul edilen bir değişiklik önergesinde, laiklik kriterinin siyasi partilere uygulanamayacağı belirtildi. Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde de dini temele dayalı parti bulunduğuna dikkat çekilen önergede, dini temele dayalı bir partinin iktidarda olması halinde ve hükümetin anayasaya aykırı bir karar çıkartması durumunda, bu konuda açılacak davanın partinin kapatılmasına değil, söz konusu karara yönelik açılması gerektiği ifade edildi.

KAPATMA DAVASI
Anayasa Mahkemesi tarafından AK Parti hakkında açılan davaya geniş biçimde atıfta bulunulan kararda, "Sonucu ne olursa olsun, iktidar partisi ile başbakan ve cumhurbaşkanı hakkında açılan davadan endişe duyulduğu" ifade edildi ve "bu davanın ülkenin siyasi istikrarını etkileyeceği" görüşüne yer verildi. Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkına uygun ve parti kapatma ile ilgili Venedik Komisyonu kararları çerçevesinde Avrupa standartlarına uygun karar vereceği inancı içinde olunduğu vurgulandı. Oturumda konuşma yapan Raportör Brande, "Bir siyasi partinin yasaklanabileceğini sanmıyorum. Eğer gerekirse Türkiye'nin yeniden denetim sürecine dahil edilmesini ciddi ciddi düşünmeliyiz" dedi. Sosyalist Grup adına söz alan Andreas Gross, "Eğer mahkeme yetkilerini aşarsa milyonlarca seçmen sokağa dökülebilir. İşte o anda önce anayasal bir darbe görürsünüz. O da ordunun darbesine gider" diye konuştu. Hıristiyan Demokrat Grup adına konuşan Rene Van der Linden ise "AB nasıl olur da özgür bir partiyi kapatan bir ülkeyle müzakere edebilir" dedi. Linden müzakerelerin durdurabileceğini söyledi. Oturumda söz alan CHP'li Haluk Koç raporu Türkiye'ye müdahale olarak nitelerken, MHP'li Tuğrul Türkeş de davanın tek tartışmasının türban olmadığını söyledi.
Haberin fotoğrafları