kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
DAVALIK ÖZEL ORMAN ... Özel orman üzerine kurulu Beykoz Konakları ve Acar İstanbul hakkında yasal sınırları fazlasıyla aşan oranda yapılaşma nedeniyle tapu iptal davaları açıldı. İyimaya'nın da villası davalık.

İşgal affı teklifinde ilginç bir rastlantı

Okan MÜDERR?SO?LU Zübeyde YALÇIN
AKP'li Kaynak'ın işgal affı getiren teklifini gündeme alan Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın davalık olan Beykoz Konakları'nda villası bulunuyor..
Kamu arazilerinin işgali ile ilgili 'süresiz' olan dava zamanaşımını 10 yıl ile sınırlayan ve tartışmalara neden olan yasa teklifinden Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın da yararlanacağı iddia edildi. Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyesi İsa Gök, teklif yasalaştığında halen dosyası Yargıtay'da bekleyen Beykoz Konakları ile Acarkent davalarının düşeceğini yani af çıkacağını öne sürdü. Teklifi hızla gündeme alan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın da Beykoz Konakları'nda tapu iptal davası açılan villası bulunuyor ve davayı kızı Habibe İyimaya Kayaaslan takip ediyor. AK Partili Veysi Kaynak geçen günlerde iskan izni olmayan binalara elektrik, su ve telefon bağlanmasını öngören bir yasa teklifi verdi. Adalet Komisyonu'ndan geçen teklifin getirdiği en önemli düzenlemelerden biri ise devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan araziler ile ilgili dava zamanaşımını 10 yıl ile sınırlandırılması oldu. Mevcut sistemde, devlet arazileri için dava zamanaşımı bulunmuyor ve 50 yıl sonra bile olsa özel mülkiyete geçen araziler geri alınabiliyor. CHP'li Gök, zamanaşımı ile ilgili bu düzenlemenin Beykoz Konakları ve Acarkent davalarını etkileyeceğini, Yargıtay'da bekleyen dosyaların düşeceğini ileri sürdü. Gök, "Yasa çıktığında Yalova, İstanbul Boğazı, İzmit, Antalya, Mersin'de çok sayıda arazi, göl kenarı, kumluk alan ve kumsal şahıslarda kalacak. Bu aftan Acarkent ve Beykoz Konakları da yararlanacak" dedi. Gök, bu iki sitenin "özel orman arazisi" olduğunun hatırlatılması üzerine ise "Kamu ya da özel orman ayrımı önemli değil. İkisi de aynı statüde değerlendirilecek ve dava dosyaları düşecek" iddiasında bulundu.

İYİMAYA NE DEDİ?
Beykoz Konakları'nda tapu iptal davası devam eden evi bulunan İyimaya, teklifin kendi özel durumunu ilgilendirmediğini belirterek "Hayatımın hiçbir döneminde kamu yetkisini kendim ve yakın çevrem için sonuç doğuracak şekilde kullanmadım" dedi ve şöyle dedi: "Beykoz Konakları'nda 15 sene önce aldığım bir villam var. Bununla ilgili davayı kızım takip ediyor. Ama görüşülen teklif, mülklerin bulunduğu arazinin statüsü ile ilgili değil. Burası özel orman. Bu açıdan ihtilaf yok. Özel ormanlarda yüzde 6'ya kadar yapılaşmaya izin verilebiliyor. Buradaki hukuki sorun yüzde 6'yı aşan yapılaşmayı ilgilendiriyor. O nedenle devlet ormanının işgali gibi durum söz konusu değil. Dava zamanaşımının 10 yılla sınırlandırılması bizim lehimize sonuç vermez."
Haberin fotoğrafları