kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

Fed faizi artıramadı 9 ay sonra indirimi kesti

Fed enflasyondaki hızlı artışa vurgu yaparak 9 ay sonra ilk kez faizleri değiştirmeden yüzde 2'de bıraktı Banka yüksek petrol emtia fiyatlarının uzun dönemde fiyat istikrarı üzerinde baskı oluşturduğunu bildirdi..
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını değiştirmeden yüzde 2'de bıraktı. Durgunluk ve büyüme korkusu ile artan enflasyon arasında kalan ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı uluslararası piyasalar tarafından merakla beklendi. Banka, yüksek petrol ve emtia fiyat artışları ile enflasyon riskinin uzun dönemde arttığına dikkat çekerek, 5 Ağustos'ta yapılacak toplantıya kadar göstergeleri takip edeceklerini bildirdi. Analistler Fed'in faiz artırımlarına başlayacağını öngörürken, enflasyon baskısı ile faizlerin yukarı çıkacağını savundu.

TRICHET'DEN RİSK UYARISI
Dün enflasyon riskini arttığının altını çizen bir başka merkez bankası başkanı daha vardı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, enflasyonda kritik seviyelerde olduklarını belirtti. Her iki bankanın da enflasyon riskinin arttığına yönelik mesajları faizlerin önümüzdeki dönem artırılabileceği beklentilerini de güçlendirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, artan enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu'nda dün yaptığı konuşmada artan enflasyonu önlemek için önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırabileceklerinin sinyalini veren Trichet, yüksek petrol ve emtia fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskının uzun dönemde risk olmaya devam ettiğini vurguladı. Trichet, ancak Avrupa Bölgesi enflasyonunun 2009 yılında denge bulmasını beklediğini kaydetti. Faiz artışı olasılığının faizlerin seri bir şekilde artacağı anlamına gelmediğini de ifade eden Trichet, enflasyonun mart ayında yüzde 3.7'ye yükselerek Avrupa Bölgesi büyümesi üzerinde ciddi bir risk oluşturduğunu bildirdi. Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önümüzdeki hafta yapılacak faiz toplantısında 0.25 puan artırarak yüzde 4.25'e çıkartmasını bekliyor. Trichet'nin değindiği konular arasında petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve etkenler de vardı. Trichet, "Petrol fiyatlarının bu denli yükselmesindeki ana sebebin spekülatörler olmadığını düşünüyorum" dedi. Trichet ayrıca artan enflasyon karşısında şirketlerin fiyatlarını artıracağı ve işçi ücretlerindeki artışın da enflasyon üzerinde baskı yaratacağını sözlerine ekledi.