kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yüksek faiz enflasyonu tahrik etti'

AK Parti'ye kapatma davası açılmasının ardından faizlerin yükseldiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Yüksek faiz enflasyonu tahrik ediyor. Faizi sebep, enflasyonu netice olarak görüyorum. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir. % 12 reel faiz çok yüksek" dedi..
AK Parti'ye kapatma davası açılmasının ardından faizlerin yükseldiğine dikkat çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, yüksek faizin enflasyonu tetiklediğini belirterek faizin sebep, enflasyonun sonuç olduğu yorumunda bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan, The Economist Intelligence'ın Yuvarlak Masa Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'de ekonomi ve iş dünyası" konulu oturumda konuştu. Başbakan Erdoğan, 14 Mart'taki kapatma davasının enflasyon artışında etkili olduğunu söyledi.

"IMF'NİN PARASINA İHTİYAÇ YOK"
Faiz artışının enflasyonu olumsuz etkilediğini belirten Erdoğan şunları söyledi: "14 Mart'tan bu yana faizdeki tırmanış bizleri olumsuz etkiledi. Yüzde 15.5 iken yüzde 22 civarına ulaşmış bir faiz var. Yüzde 12 reel faizin bedeli çok ağır. Yüksek faiz enflasyonu tahrik ediyor. Faizi sebep, enflasyonu netice olarak görüyorum; faiz düştükçe enflasyon da düşecektir." Enflasyonla olan mücadelenin aynı kararlılıkla süreceğini kaydeden Erdoğan, "Büyümede aslolan hedefimizden taviz vermeyeceğiz. Biz hedefi yüzde 7 olarak tutuyoruz" diye konuştu. IMF'ye parasal ilişkiler noktasında artık ihtiyaç olmadığını belirten Erdoğan, kararlarını yakında açıklayacaklarını ifade etti.

"ENERJİ SIKINTISI YAŞAMAYACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan Türkiye'nin 10 yılda enerji talebine cevap verecek arz katkılarının olacağını, önümüzdeki 2-3 yılda da enerji arz açısından sıkıntı olacağını sanmadığını söyledi. Erdoğan, "Buna en büyük katkı nükleer enerjiden ve yenilenebilir enerjiden gelecek" dedi. Erdoğan Türkiye'nin sadece Akkuyu'da değil, Sinop'ta da nükleer santral planladığını hatırlatarak, "Bu iki santralden 10 yılda gelecek katkı 10.000 megawatt (MW) olacak. Buna bir de yenilenebilir enerjiden gelecek katkı düşünülürse arz açısından sıkıntı olmayacak, enerji talebimiz karşılanacak" dedi.