kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Estetikle elleri 15 yaş gençleştirmek mümkün!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kişinin yaşını en fazla gösteren yerlerden biri olan eller için artık gençleştirme ameliyatı yapılıyor. Ellerin üzerindeki lekeler siliniyor, damarlar estetikle yok ediliyor. Böylece eller 15-25 yaş birden gençleştiriliyor..
Bu yaz en moda estetik yöntemlerinin başında el estetiği geliyor. El estetiği önemli bir konu çünkü el; insanın yaşını ele veren bir organ. Yaşlandıkça ciltte lekeler oluşur ve cildin altındaki damarlar belirginleşir. Cildin altındaki yağ dokusu eridiği için cilt incelir ve oluklar oluşur. Doç. Dr. Tuğrul Kihtir, elin yaşlanmasının başlangıçta önemsenmediğini ancak eğer vücutla orantısız bir yaşlanma varsa ya da hasta diğer yerlerini gençleştirmişse, elin yaşlılığının göze battığını söylüyor. Vücudun diğer görünmeyen bölgeleri ameliyatla ya da liposuction'la tedavi edilip gençleştirilirken, elin tedavi yöntemleri sınırlı kalıyor. Doç. Dr. Kihtir, el estetiğiyle ilgili soruları yanıtladı:

3 AMAÇ VAR
* El estetiği nasıl yapılır? Bu konudaki başlıca yöntemler nedir?
El estetiğinde kullandığımız tedaviler belirtilere göre değişir ve 3 temel amacı hedefler. Birincisi; ellerin üzerinde ortaya çıkan belirgin mavi damarlardır. Bunlar yaşlılıkla belirginleşmekle birlikte, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Bunların tedavilerinde skleroterapi ve lazer yöntemlerinden yararlanıyoruz. İkincisi; elin zayıf ve erimiş bir görünüm kazanmasıdır. Bu durum genellikle yaşa bağlıdır. Tedavisinde hazır ve geçici dolgu maddelerini ya da kendi yağ dokumuzdan elde ettiğimiz yağ dolgusunu kullanırız. 'Yağ grefti' adını verdiğimiz bu işlem uygun şekilde yapıldığı takdirde, yağın yüzde 40'ından fazlası zamanla emilmiyor ve kalıcı oluyor. Bizim daha çok tercih ettiğimiz yöntem de bu. Üçüncü durum ise; yaş ve güneş etkisiyle ortaya çıkan kahverengi lekelerdir. Bunların tedavisinde, lekenin derinliğine ve türüne göre değişik peel ve lazer yöntemlerinden yararlanıyoruz. Bu yöntemlerle, eldeki yaşlılık ve özellikle güneş lekeleri silinebiliyor. Bu bahsettiğimiz prensipler ayaklar için de geçerli. Onlar için de benzer yöntemlerle tedavi uyguluyoruz. Ayak bileklerini liposuction ile inceltebiliyoruz. Tedaviler kişiden kişiye farklılık gösteriyor.

* El estetiğinin hangi yaşta yapılması gerekir?
El estetiği problemleri genellikle yaşla ortaya çıkar. Ancak belirtiler erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Tedavinin zamanı, kişinin durumuna ve tercihine göre değişir.

* Eli kaç yaş gençleştirmek mümkün olmaktadır?
Bu; kişiden kişiye ve yaşa göre değişir. Ancak 15-25 yaş gençleşme sağlanabilir. Eldeki deformiteleri ve yaşlanma belirtilerini; 35 yaşını geçen, beyaz ve ince tenli kişilerde daha fazla görüyoruz. Yine kuru ciltli kişilerde de yaşlanma belirtileri daha erken görülmeye başlanıyor.

AĞRI VE ŞİŞME YAPABİLİR
* Kimler el estetiği yaptırır?
El estetiğinden genellikle, ellerinin üzerindeki mavi damarlar belirginleşmiş kişiler, yaşa bağlı olarak yumuşak doku azalması nedeniyle eli erimiş gibi görünenler ve ellerinde rahatsız edici derecede lekeler belirmiş kişiler yararlanıyor.

* Lokal mi yoksa genel anestezi mi yapılıyor?
El estetiği lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Hatta bu işlemlerin çoğunda, anestezi bile gerekmiyor.

* İşlemin komplikasyon riski var mıdır?
Her tıbbi müdahelede olduğu gibi burada da bazı riskler vardır ancak çoğu geçicidir. Geçici morluk, şişme, hafif ağrı ve yüzeysel kabuklanmalar bunlardan birkaçı.