kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Aktaş

'Gömleği olmayan adamdım dünyaya merdiven satıyorum'

1960 yılında asansör firmasında çırak olarak işe başlayan Ali Aktaş, Kanada ve Çin'den sağladığı teknolojiyle yürüyen merdiven ve asansör imal edip yüzde 60'ını ihraç ediyor..
"1967'DE gömleği olmayan adamdım. Hiçbir şeyim yoktu, ayaklarım yalınayaktı" diye söze başladı yürüyen merdiven ve asansör imalatı yapan Löher'in sahibi Ali Aktaş. Yoksul bir ailenin çocuğu olan Aktaş, şimdi İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nın bulunduğu Seydiköy'de koyun otlatmaktan bugünlere gelmiş. Tütün tarlasında çalışmış, tütün işlemiş. Hayatını değiştiren ise, Mithatpaşa Sanat Enstitüsü'nde aldığı eğitim olmuş. "Fukara çocukları giderdi meslek okullarına, şimdi de öyle ya" diyen Aktaş, "Bu okul, bugünkü İzmir'in sanayisinde emeği olanları yetiştirdi, OSB'deki sanayicilerin yüzde 30'u oradan yetişenlerdir" diye devam ediyor. Aktaş, 1960'da mezun olduktan sonra, bir asansör firmasında kaynakçı çırağı olarak işe başlamış. 7 yıl sonra ayrılıp kendi firmasını kurmuş. "Maceraya girme" telkinlerine, "Kendimi ispatlayacağım" diyerek kulak asmamış. Krediyle işini kurup büyütmüş.

ORTAKLIK TEKLİFİ ALDI
1999'da Thyssen asansör firmasının temsilciliğini üstlenmiş. Sonra ortaklık teklifi almış, çoğunluk hissesini vermeyince yollarını ayırmışlar. Bu durumda yürüyen merdivenlerini de alamamış. Kendisi imal etmeye karar vermiş. Almanya'da "mal veririz" diyenler, oralı olmayınca, ABD, Kanada ve Çin'i dolaşmış. Yürüyen merdivenin el bandını Kanada'da, basamakları Çin'den bulmuş. Yürüyen merdivende yerlilik oranının yüzde 60 olduğunu belirten Aktaş, 10 tona kadar ağırlık taşıyan asansörler de imal ettiğini söyledi. Löher 150 çalışanla 2007'de 70 yürüyen merdiven, 200 asansör imal etti. Bu yıl 250 asansör, 125 yürüyen merdiven planlıyor. Merdiven imalatının yüzde 60'ını yurtdışına satıyor. 2007'de 8.5 milyon YTL ciro gerçekleştirdi. Bu yılki ciro hedefi 12.5 milyon YTL.