kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nedim Uysal

Satın almalarla Avrupa'nın cıvata kralları arasına girdi

ŞAH TANYERİ
14 yaşında öksüz kalan Nedim Uysal, askerden sonra girdiği cıvata işinde yerli ve yabancı firmaları satın alarak alanında Avrupa'nın en büyük 5 firmasından biri oldu. Uysal, 35 ülkeye ihracat yapıyor..
Norm Cıvata'nın sahibi Nedim Uysal, Salihli 1936 doğumlu bir sanayici. Babasının Hac'da vefatıyla 14 yaşında öksüz kaldı. Ağabeyi de askerde olduğu için, kekik suyundan manifaturacılığa tüm ürünleri satan dükkânın başına geçti. O yıllarda çiftçi kışın gelir, ihtiyaçlarını karşılar, borcunu da yazın hasatla beraber mahsulün parasıyla öderdi. Salihli'de hayatın akışını değiştiren olay, 1954-1960 yıllarında yapılan Demir- Köprü Barajı'nın inşası olmuş. 3 binden fazla kişinin çalıştığı barajın yapımı sırasında, gıda ihtiyacı öne çıkınca, Nedim Bey bu alana girer ve baraj inşa şirketinin 2 yıl süreyle bütün ihtiyaçlarının tedarikçisi olur. Askere gitmek zorunda kaldığında ise, artık yeni tedarikçiler ortaya çıkmıştır. Askerlik dönüşü, önce tuz sonra da inşaat malzemeleri işine girer. Barajla birlikte ev yapımı hız kazanmıştır. Boya, cam, lavabo satışı derken, imalat da gündeme gelir. Bezir yağı, neft, vernik, boya özü koyarak boya hazırlayıp satar. İşlerini her geçen gün büyüten Nedim Bey, bir gün mali durumu bozulan kiremit fabrikatörünün, "Fabrikamı çalıştırır mısın" teklifiyle karşılaşır. yıllığına fabrikayı kiralar. 3'üncü yılında yeni bir fabrika kurar. Ağabeyi de ortak olarak girer. 1976'da ayrılırlar.

MEKSİKA'DAN FABRİKA ALDI
1973 yılında işi bilen bir ortakla başladığı cıvata işini ise 1984 yılından bu yana tek başına götürüyor. Birinci Sanayi'de iki küçük dükkânın birleştirilmesiyle 100 metrekarede başlayan cıvata üretimini büyütmesiyle Bornova'daki fabrikaya taşınır. Gaziantep'te bir cıvata fabrikasını, maliyetinin yarısına alır. Bunu, Çin karşısında dünyada iflas eden cıvata fabrikaları izler. Almanya'da 2, Meksika'da 1, ABD'de 3 fabrika alıp makinelerini getirir. Uzakdoğu'dan da 60 makine sağlar.

Cirosu 90 milyon YTL'yi aştı

Üretiminin yüzde 45'ini ihraç eden Nedim Uysal, "Otomobil üzerindekilerle birlikte ihracatım dolaylı olarak yüzde 65'i buluyor. Ford, Tofaş ve BMC'nin tam tedarikçisiyim. Renault, Mercedes Benz kamyon, VW, Peugeot, Massey Ferguson'a mal veriyorum. 620 kişi çalışıyor 35'in üzerinde ülkeye ihracatım var. 93.4 milyon YTL ciro gerçekleştirdim" dedi.