kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ülker Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker

Ülker, dondurulmuş gıda devi Kerevitaş'ı da aldı

Rahim AK / EKONOMİ
Ünlü çikolata markası Godiva'nın da aralarında bulunduğu bir çok gıda şirketini bünyesine katan Ülker, Alman ve Türk ortağın davalı olduğu SuperFresh'in üreticisi Kerevitaş'ı aldı..
Ülker, yıllardır Alman Schöller ve Merzeci Holding'in davalık olduğu Türkiye'nin ilk dondurulmuş gıda ve dondurma üreticisi Kerevitaş'ın çoğunluk hisselerini satın aldı. Ülker grubuna ait Yıldız Holding hem Almanlar'dan hem de Türkler'den hisseleri alarak şirketin yüzde 51'ini ele geçirdi. Böylece Kerevitaş'ın yönetimi Ülker'e geçti. Gıda devi grup daha önce aynı ortakların Şöllmer isimli dondurma şirketini alıp Golf dondurmasını üretmeye başlamıştı. Ülker, Alman Schöller'den aldığı şirketin yüzde 25'ine denk gelen 935 milyon 900 bin hisse için 8 milyon 946 bin YTL ödedi. Almanlar şirketteki tüm paylarını Ülker'e devretmiş oldu. Merzeci Holdig ise şirketteki 933 milyon 908 bin, yani şirketin yaklaşık yüzde 24.94'üne denk gelen payını 10 milyon 909 bin YTL'ye Ülker'e bıraktı. Merzeci Holding'in payı yüzde 44'ten yüzde 14'e düştü. Diğer iki küçük ortak olan Ancoker Su ve Mersu'daki hisseleri de alan Ülker, toplam 20.3 milyon YTL para karşılığı yüzde 51 paya ulaştı. Yıldız Holdig'den borsaya yapılan açıklamada "Bu alımın gerçekleşmesi Rekabet Kurulu onayından sonra kesinleşecektir" denildi.

BORSA FİYATININ ALTINDA ALIM
Ülker'in şirket yönetimine sahip olmasıyla Türk ve Alman ortaklar da yıllardır süren davalarını geri çekti. Türk ortak Merzeci Holdig'den yapılan açıklamada Schöller Holding'e karşı açılan davada ileri sürülen tüm taleplerin geri çekilmesine ve bunlardan feragat edilmesine karar verildiği belirtildi. Kerevitaş'ın dünkü borsa değeri 49 milyon YTL'ydi. Ülker'in yüzde 51 için ödediği 20.3 milyon YTL gözönüne alındığında şirket piyasa değerinin 40 milyon YTL olması gerekiyor. Ülker böylece Kerevitaş'ı borsa değerinin yüzde 20 daha altında almış oldu. Piyasa değerinin yüksek olmasında şirketin satılacak olması nedeniyle hisse fiatının son 1 yılda yüzde 100. son bir ayda ise yüzde 30 atrmış olması etkili oldu.

300'E YAKIN ÜRÜN
Türkiye'de perakende dondurulmuş gıda sektörünün ilk firması olan Kerevitaş Gıda, 1970'te Bursa'da kuruldu. Öncelikli faaliyeti İskandinav ülkelerine canlı kerevit ihracatı olan firma, 1980'de dondurulmuş meyve ve sebze üretimine başladı. 1990'da SuperFresh markası ile meyve-sebze, su ürünleri ve pizza çeşitleriyle perakende pazarına girdi. 1993'de aynı adla ton balığı konservesini pazara sundu. Toplam 300'e yakın ürüne sahip Superfresh, AB ülkeleri başta olmak üzere İskandinav ülkeleri, Japonya, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapıyor.