kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çanakkale'deki yangın kontrol altına alındı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Çanakkale'deki yangın kontrol altına alındı
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesi Yalova Köyü yakınlarında çıkan orman yangını bu sabah kontrol altına alındı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesi Yalova Köyü yakınlarında 18 Haziran Çarşamba günü çıkan orman yangını bu sabah kontrol altına alındı. Yangında 80 hektar kızılçam ormanı zarar gördü.

Yangına 3 helikopter, 5 Türk Hava Kurumu uçağı, 1 adet amfibik uçak, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 4 gemi, 80 arazöz, 13 dozer, 30 teknik eleman ve 500 yangın işçisi ile müdahale edildi.

Söz konusu yangın daha önce kısmen kontrol altına alınmış, ancak bölgede dün aniden meydana gelen şiddetli rüzgar sebebiyle hızla yayılmıştı.

''YANGIN GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI'NA SIÇRAMADI''

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyünde çıkan ve bu sabah kontral altına alınan orman yangınının Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na sıçramadığı bildirildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, yangının dün etkisini artırmasının ardından çevre il ve ilçelerden takviye olarak arazöz istediklerini söyledi.

Bölgede 80 arazözün söndürme çalışmalarına katıldığını belirten Demirel, ''Ayrıca 500 işçi, 15 iş makinesi de yangına müdahalede bulundu. Havadan ise 6 uçak ve 3 helikopter yangına müdahale etti'' dedi.

Demirel, dün tedbir amaçlı olarak boşaltılan ve Eceabat-Gelibolu arasında bulunan Boğazkent Tatil Sitesinin yangından etkilenmediğine değinerek, ''Yangın Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na sıçramadı.

İlk belirlemelerimize göre yangında 80 hektar ormanlık alan ile 40 hektarlık tarım arazisi tahrip oldu'' diye konuştu. Mustafa Demirel, bölgede havadan ve karadan soğutma çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

''YANAN ALAN BÜYÜK DEĞİL AMA 1 HEKTAR DA OLSA İNSANIN CİĞERİ YANIYOR''


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki orman yangınında 100 hektar alanın yandığını belirterek, ''Yanan alan büyük değil ama bir hektar da olsa insanın ciğeri yanıyor'' dedi.

Bakan Eroğlu, bakanlık üst düzey yetkilileriyle geldiği Balıkesir'de, Vali Selahattin Hatipoğlu'nu ziyaret ederek ildeki çalışmalar hakkında brifing aldı.

Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Balıkesir'e çevre, meteoroloji, su, milli parklar ve orman köyleriyle ilgili sorunları görüşmeye, 2009-2012 yılları arasında yapılacak yatırımların planlamasını yapmak üzere geldiklerini söyledi. Eroğlu, Balıkesir'in önemli bir merkez olduğunu, kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin Balıkesir'de büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Eroğlu, Manyas Barajı'nın tamamlandığını, Havran Barajı'nın bitirilmek üzere olduğunu kaydetti.

Balıkesir'deki hava kirliliği, katı atıklar ile pis su arıtma tesislerinin son durumu açısından yapılması gereken işleri de genel müdürler ve yerel bürokratların katılacağı koordinasyon kurulu toplantısında ele alacaklarını ifade eden Eroğlu, bir gazetecinin geçtiğimiz günlerde İzmir'in Menemen ilçesinde çıkan orman yangını ve Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde iki gündür devam eden orman yangınıyla ilgili soruları üzerine, Çanakkale'deki yangının gece şiddetli rüzgar olmasına rağmen ekiplerin fedakarca çalışmaları sonucu sabaha karşı kontrol altına alındığını söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti:

''100 hektar alan yandı. Yanan alan büyük değil ama bir hektar da olsa insanın ciğeri yanıyor. İzmir'deki yangına anız yakan bir vatandaş neden oldu. Bu konuda herkesten yardım istiyoruz. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Orman yakmanın cezası büyük. Kasten orman yakmanın cezası çok daha fazla. Orman yakan kendini de yakar. İzmir'deki kişi şu anda hapiste. Çanakkale'deki yangına neden olan kişi de tespit edildi. Orman yakan mutlaka cezalandırılacak.''