kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzanlar'ın "örtülü kazanç" operasyonu için iptal ve iade kararı

Yeni Haber
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 1997-1999 yıllarında Uzanlar'a ait Kepez Elektrik ile grup bankaları Adabank Offshore ve İmar Bank Offshore arasında "örtülü kazanç" aktarımı niteliğindeki kredi ve mevduat işlemlerinin, Mahkeme tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildiğini bildirdi. Böylece, örtülü kazanç aktarımı ile oluşan tutarların iadesi zorunlu hale geldi.

SPK'nın haftalık bülteninde, söz konusu örtülü kazanç operasyonuyla ilgili dava sürecinde gelinen aşama bildirildi. Uzan grubu şirketleri arasında örtülü kazanç niteliğindeki işlemler ve bununla ilgili Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan dava süreci ile Mahkeme'nin aldığı karar duyuruldu.

Buna göre, Kepez Elektrik T.A.Ş.'nin, 1 Ocak 1997-18 Aralık 1999 döneminde grup bankaları Adabank Offshore Ltd. ile İmar Bank Offshore Ltd.'den kullandığı kredilere bariz derecede yüksek faiz uygulanması, 1997-2000 yıllarında bu iki banka nezdinde açtığı vadeli mevduat hesaplarını ise emsallerine göre çok düşük faiz oranıyla nemalandırması yoluyla bu bankalara Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı olarak örtülü kazanç aktarımında bulunduğu saptandı. SPK Karar Organı, 4 Ekim 2000 tarihli kararı ile örtülü kazanç aktarımı oluşturan tutarların ilgili dönem itibariyle TL'ye çevrilerek yasal faiziyle birlikte Şirket'e iadesi için Şirket'e bir ay süre verilerek uyarılması, verilen süre sonunda belirtilen tutarın Şirket'e iade edilmemesi durumunda gerekli önlemlerin alınmasını hükme bağladı.

Şirket'e verilen süre sona erdiği halde örtülü kazanç aktarımı oluşturan tutarın iade edilmemiş olması nedeniyle, Kurul Karar Organı'nın 29 Mart 2001 tarihli kararıyla Şirket'e dava açılmasına karar verildi. Söz konusu işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırılığının tespiti ve iptali talebiyle Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan davada Mahkeme, 1 Nisan 2008 tarihli kararı ile davanın kabulüne ve

"Kepez Elektrik A.Ş.'nin 1 Ocak 1997-18 Aralık 1999 döneminde davalı Adabank Offshore Ltd. ile İmarbank Offshore Ltd. ile aralarında düzenlenen kullandığı kredilere ve söz konusu bankalar nezdinde vadeli mevduatlara ilişkin olan işlemlerin hukuka aykırılığının tespiti ve iptaline" karar verdi.

(ANKA)