kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaşar Öz mahkemede ilk kez ifade verdi

Yeni Haber
Çıkar amaçlı bir suç örgütüne yönelik çeşitli illerde düzenlenen "Rulet" adlı operasyon çerçevesinde yakalanarak hakkında dava açılan Yaşar Öz, ilk kez hakim karşısına çıktı. 145 ile 264,5 yıl arasında hapsi istenen Susurluk hükümlüsü Yaşar Öz, "Tuğba Özay'ın medyatik olması ve benim onu tanıyor olmam, emniyet görevlileri için operasyonun benim üzerimden başlatılarak kamuoyunun manipüle edilmesi yönünde bulunmaz bir malzeme olmuştur." dedi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Susurluk hükümlüsü Yaşar Öz ile birlikte 10'u tutuklu 13 sanık hazır bulundu. 1 Mayıs 2008 tarihinde yapılan davanın ilk duruşmasına getirilmeyen Yaşar Öz, ilk kez hakim karşısına çıktı. Öz, duruşmada 86 dakika süreceğini belirttikten sonra savunmasını okudu. İddianamede hiç tanımadığı kişilere karşı gerçekleşen eylemlerden sorumlu tutulduğunu söyleyen Yaşar Öz, Tuğba Özay'ın ahbabı olduğunu, Kıbrıs ve Türkiye'deki işletmelerinde düzenlenen organizasyonlarda sunuculuk yaptığı anlattı. Özay'ın bazen evine gelip misafir olduğunu dile getiren Öz, Akmerkez'de Cabbar Kibaroğlu'nun yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan 1 hafta önce Özay'ın kendisini arayarak, Akın Büyükoğlu'nun kendisini sürekli ölümle tehdit ettiğini söylediğini belirtti. Yaşar Öz, "O gece ve ertesi gün 8-10 kez telefonla beni aramasına rağmen cevap vermedim. Belli ki benden bu konuda yardım talebinde bulunacaktı. Benimle irtibat kuramayınca yakınlığım olduğunu bildiği Murat Öztürk'ü arayıp ondan yardım istemiş. Bu yardımın mahiyetini ben bilmiyorum. Cabbar Kibaroğlu'nun yaralandığı öğrendikten sonra Murat ve Cabbar'a bu olaya müdahil oldukları için hata yaptıklarını söyledim. Çünkü anladığım kadarıyla hadisenin aslı aralarındaki gönül ya da çıkar ilişkisinin yolunda gitmemesiydi." dedi.

Yaşar Öz, olayın ayrıntılarını iddianameyi okuduktan sonra öğrendiğini ileri sürerek, "Olayın taraflarından birinin medyatik olması, benim Tuğba'yı tanıyor olmam, emniyet görevlileri için bu operasyonun benim üzerimden başlatılarak kamuoyunun manüple edilmesi yönünde bulunmaz bir malzeme olmuştur. O ana kadar olduğu iddia edilen sözde 14 eylemden bahisle hakkımda soruşturma yapılmamasına rağmen, soruşturma makamları sözde örgütün eylemlerini sonlandıracak operasyonlara başlamamış, bu olayın akabinde operasyon düğmesine basılmıştır. Ne yazık ki bahse konu sözde adam öldürmeye teşebbüs, yağma ve tehdit suçlarının hiç birisi kamuoyu nezdinde ses getirici eylemler olarak değerlendirilememiş, bir mankenle onun yasak ilişkisi çerçevesinde gelişen olaylar örgütsel irtibatlar olarak nitelendirilmiş, suçsuz bir dolu insan ve aileleri perişan edilmiştir. Örgüt yapılamasına Tuğba Özay'ın yasak aşkı olmasa daha ne kadar göz yumulacaktı. Mademki huzurdaki insanlar bu kadar tehlikeliydi neden daha önce durdurulmadılar? Her örgütsel oluşumun faaliyetini durdurmak için medyatik isimlerin zarar görmesi ya da suç etrafında birileriyle birleşmesi mi beklenecek?" şeklinde konuştu.
Yaşar Öz ifadesinde insanların özgür olmaları için onlarca nedeni olabileceğini dile getirerek "Ama benim öyle iki nedenim var ki. Birincisi ben cezaevindeyken doğan ve şu an 6 aylık olan kızım ve henüz 1 günlük evli iken ayrıldığım eşim. İkisinin de gelişimlerini yakından görmek istiyorum. İkincisi bir hafta önce oğlum sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1 hafta sonra da kep atma töreni var. 24 yıldır bunu bekledim."dedi. Bu sırada gözlerinin yaşla dolduğu görülen Öz, bunlardan mahrum olmayı gerektirecek hiçbir şey yapmadığını söyleyerek gerekirse kefaletle tahliyesine karar verilmesini istedi.

51 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Susurluk hükümlüsü Yaşar Öz'ün "Örgüt kurmak, tehdit, nitelikli yağma, yağmaya teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, hakaret, ateşli silahlar kanununa muhalefet, kumar oynanması için yer sağlamak, yağmaya azmettirmek, kasten yaralamaya azmettirmek, kasten adam öldürmeye teşebbüse azmettirmek, kasten yaralama " suçlarından 145 yıldan 264,5 yıla kadar hapsi isteniyor.

"Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve tehdite azmettirmek " suçlarından Tuğba Özay'ın 9.5 yıla, örgüte yardım ve yataklık ettiği öne sürülen emekli Beşiktaş Emniyet Müdürü Mustafa Cankurt'un "Örgüte üye olmak ve tehdit" suçlarından 5,5 yıldan 14,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor. Özay'ın sevgilisi Akın Büyükoğlu'nun "Tehdit, hakaret, kasten yaralama, kasten yaralamaya azmettirmek, mala zarar vermek, ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 7,5 yıldan 26 yıla kadar, emekli Emniyet Müdürü Yusuf İlhan'ın da, "Örgüte üye olmak ve ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 1,5 yıldan 5 yıla kadar hapsi talep
ediliyor.

CİHAN