kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yerel yönetimlere 7.3 milyar YTL aktarma

Yeni Haber
Belediyeler ve bağlı kuruluşlarına bütçeden yapılan aktarmaların miktarını yerel seçimlerin yapılacağı Mart 2009'a kadar olan dönem için artırarak, seçim yatırımları için kaynak dopingi yapmaya hazırlanan Hükümet, yılbaşından bu yana tüm belediye ve il özel idarelerine toplam 7.3 milyar YTL pay aktardı.

Maliye Bakanlığı verilerinden yapılan belirlemeye göre, Ocak-Haziran döneminde genel bütçe vergi gelirlerinden, 1 milyar 295 milyonu İstanbul'a olmak üzere 16 büyük şehir belediyesine toplam 2 milyar 719.7 milyon, İller Bankası aracılığıyla da ülke genelindeki il özel idareleri ve sayıları 3 bine yaklaşan il, ilçe, belde belediyelerine toplam 4 milyar 605.3 milyon YTL pay kullandırıldı.

2 MİLYARI ÜÇ BÜYÜKŞEHİRE

Büyük şehirlere yapılan aktarma tutarında İstanbul'u 400.9 milyon YTL ile Ankara, 305.3 milyon YTL ile İzmir, 229.2 milyon YTL ile Kocaeli, 108.8 milyon YTL ile Bursa, 65.5 milyonla Mersin, 54.8 milyon YTL ile Adana, 45.2 milyon YTL ile Antalya Büyükşehir Belediyeleri izledi. W

Bu kapsamda Konya 36.9, Gaziantep 36.4 milyon, Kayseri 35.4 milyon, Eskişehir 27 milyon, Samsun 26.2 milyon, Diyarbakır 23.9 milyon, Sakarya 17.3 milyon, Erzurum Büyükşehir de 12.5 milyon YTL pay aldı.

YÜZDE 17.5 ARTTI

Ocak-Haziran döneminde Büyükşehirlere yapılan aktarma geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.6, İller Bankası kanalıyla il özel idareleri ve diğer belediyelere yapılan aktarmalar yüzde 17.4, yerel yönetim payları niteliğinde toplam aktarılan tutar ise yüzde 17.5 artış gösterdi.

Geçen yılın aynı döneminde vergi gelirlerinden 3 milyar 922.2 milyonu İller Bankası kanalıyla, 2 milyar 313 milyonu da büyük şehirlere olmak üzere toplam 6 milyar 235 milyon YTL'lik aktarma yapılmıştı.

Genel bütçe vergi gelirlerinden yerel yönetimlere yapılan toplam aktarma bu yıl Ocak ayında 1 milyar 26.3 milyon, Şubat'ta 1 milyar 242.2 milyon, Mart'ta 1 milyar 387.5 milyon, Nisan'da 943 milyon, Mayıs'ta 1 milyar 145 milyon ve Haziran ayında 1 milyar 581 milyon YTL aktarma yapıldı.

SEÇİM ÖNCESİ KAYNAK DOPİNGİ

Yerel seçimlere kadar olan dönemde, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına genel bütçe vergi gelirlerinden daha fazla pay aktarılacak.

Genel bütçe vergi gelirleri üzerinden Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarına ayrılacak paylardan, devlete olan borçlarına mahsuben yapılan yüzde 25'lik kesintinin oranı, Mart 2008-Mart 2009 döneminde uygulanmak üzere aşağı çekildi. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 1 Mart 2008'den geçerli olmak üzere, 30 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda, söz konusu kesintinin anılan dönemde, son sayımda nüfusu azalan belediyeler için yüzde 16, diğerleri için yüzde 20 olarak uygulanması hükme bağlandı. Buna göre belediyeler, bütçe payları üzerinden 5-9 puanlık ek bir kaynağa kavuştu.

Seçim öncesi geçici uygulanacak formüle göre, nüfusu azalan büyük şehir belediyeleri ve belediyelerin vergi gelirlerinden alacağı paylardan, uzlaşma sağlanmış borçları için yüzde 6; devlete olan, Hazine alacağı niteliğindeki ve sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları için de yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 16 kesinti yapılacak.

Kesinti oranı, nüfusu artan ya da değişmeyen büyük şehir belediyeleri ve belediyeler için ise uzlaşma sağlanmış borçları için yüzde 8, devlete olan, Hazine alacağı niteliğinde ve sosyal güvenlik kuruluşlarına borçları için de yüzde 12 olmak üzere toplam yüzde 20 olarak uygulanacak.

Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylar üzerinden yapılan kesintinin oranı, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren, yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek.

BÜTÇE PAYLARI TAHSİLİ İZLEYEN AYDA AKTARILIYOR

Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden belediyelere yüzde 6, il özel idarelerine yüzde 1.12 oranında pay veriliyor. Bu paylar, aylık olarak hesaplanıyor, tahsil edilen ayı izleyen ay sonuna kadar İçişleri Bakanlığı emrinde ayrı ayrı hesaplara kaydolunmak üzere İller Bankası'na yatırılıyor.

Genel bütçe vergi gelirlerinden belediye ve il özel idarelerine ayrılan payların dağıtımına esas belediye ve il nüfusları, her yıl sonu itibarıyla İçişleri Bakanlığınca, İller Bankası ve Maliye Bakanlığına bildiriliyor. Belde, köy, mahalle veya bunların bazı kısımlarının bir belediyeye katılması veya birleşmesi halinde bu belediyelerin payı, katılma veya birleşmenin fiilen gerçekleştiği tarihi takip eden Ocak ayının birinci gününden itibaren yeni nüfuslarına göre hesaplanıyor.

(ANKA)