kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AK Parti savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu

AJANSLAR
Yeni Haber
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan kapatma davasına ilişkin olarak esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundular.

*Savunma için TIKLAYINIZ (1)
*Savunma için TIKLAYINIZ (2)
*Erdoğan ile ilgili savunma için TIKLAYINIZ

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği esas hakkındaki savunmada, ''Bu davada partimize yaptırım uygulanmasını gerektirecek haklı hiçbir sebep bulunmamaktadır'' denildi.

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu ''Esas Hakkındaki Cevaplarımız'' başlıklı savunmanın sonuç bölümünde, haklarında açılan bu davadaki bütün verilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''özgürlük aleyhine'' yorumlandığının görüldüğü ifade edildi.

''Oysa evrensel insan hakları hukukunun temel ilkesi 'özgürlük lehine yorumdur. Başsavcılık özgürlük lehine yorum yapmak bir yana, adeta 'niyet okuyuculuğu' yaparak olmayan şeyleri varmış, olmayacak şeyleri de olacakmış gibi gösterme çabası içine girmiştir'' denilen esas hakkındaki savunmada, şunlar kaydedildi:

''Bu davada partimize yaptırım uygulanmasını gerektirecek haklı hiçbir sebep bulunmamaktadır. Esasen, AK Parti hukuka aykırı eylemlerin değil, millete hizmetin, insan haklarının, demokrasinin, barış ve kardeşliğin, hoşgörünün ve Türkiye sevdasının odağı olmuştur. AK Parti'nin altı yıllık iktidarı dönemindeki icraatları, onun; demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin teminatı olduğunu açıkça ortaya koymuştur.Cevap layihalarımızda ve eklerinde ortaya konulan ve Yüksek Mahkemece resen gözetilecek nedenlerle AK Parti'nin kapatılması hakkındaki davanın reddine karar verilmesini saygıyla talep ederim.''

FIRAT: BUNDAN SONRA SÜREÇ SÖZLÜ SAVUNMAYLA SÜRECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kapatma davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne verilen savunmada ilk klasörde genel hukuki savunma, ikinci klasörde Başbakan ve üçüncü klasörde ise partili 70 kişi hakkındaki savunmaların yer aldığını bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, partisi hakkında açılan kapatma davasında, esas hakkındaki savunmayı verdikten sonra beraberindeki Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ'la birlikte Anayasa Mahkemesi çıkışında basına açıklamalarda bulundu.

Yüksek Mahkemeye 3 ana klasör sundukların belirten Fırat, ek 5 klasörde beyanda bulunduklarını söyledi. Birinci klasörde 90 sayfalık genel hukuki savunmaya yer verdiklerini belirten Fırat, "2. Klasörde Başbakanla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının iddianamesinde yer alan noktalara ilişkin cevaplar. 3. klasörde ise Başbakan dışında siyasi yasak istenen 70 partili hakkında savunma yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili özel bir bölüme yer verilmemiştir. İddianame toplam 400 sayfadan oluşuyor" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sürecin işleyişine ilişkin soruları yanıtlayan Dengir Mir Mehmet Fırat, "Yarın bu dosyalar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletilecek. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkeme üyeleri tarafından dinlenecek, AK Parti de ayrı bir gün dinlecek. Sözlü bir savunma yapılacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin, Türban düzenlemesiyle ilgili iddianemede herhangi bir beyanda bulunup bulunmadıkları sorusuna Fırat, " Türban söylemi bize ait değildir. Anayasa'nın 10 ve 42 maddeleri açıktır. 10 maddede ki değişiklik eşitlikle, 42. maddedeki değişiklik ise eğitim ve öğretim hakkıyla ilgilidir" karşılığını verdi. Fırat, ayrıca, savunmayla ilgili esasın basına verildiğini açıkladı.