kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suudiler petrol üretimini rekor düzeye çıkaracak!

Petrol fiyatlarındaki rekor seviye Suudi Arabistan'a da üretimi artırma kararı aldırdı. Suudiler üretimi günlük 500 bin artırarak 10 milyon varile çıkarıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Suudiler petrol üretimini rekor düzeye çıkaracak!
ABD Başkanı George Bush'un bu yıl iki kere ziyaret ettiği dünyanın en büyük petrol üretici ve ihracatçısı Suudi Arabistan, petrol üretim miktarını artırmaya hazırlanıyor. ABD ve gelişmiş ülkelerin 'petrol üretimini artır' baskılarından sonra Suudi Arabistan temmuz ayında günlük petrol üretimini 500 bin varil birden artıracak.

10 MİLYON VARİL
New York Times gazetesinin haberine göre, planlanan artışla Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretimi 10 milyon varile yükselerek, tarihinin en yüksek seviyelerine çıkacak. İtalya'dan Endonezya'ya kadar birçok ülkede protesto edilen ve geçtiğimiz hafta 140 dolar sınırına dayanan petrol fiyatlarındaki artıştan hem politik hem de ekonomik olarak etkilenen Suudi Arabistan'ın gelen baskılara da daha fazla dayanamayarak üretimi artırma kararı aldığı belirtilen haberde, petroldeki yükselişten kâr etse de Suudi Arabistan'ın enflasyonist baskı ve artan fiyatlar nedeniyle azalan talepten olumsuz etkilenebileceği bildirildi. Bu arada Global ekonomilerin büyüme hızının yavaşladığı bir ortamda artan enflasyonun en büyük tehdit olduğunu bildiren bakanlar ayrıca hızla yükselen gıda fiyatları için de kriz uyarısında bulundu.

DÜNYADA ENFLASYON RİSKİ
G-8 ülkelerinin maliye bakanları, yüksek petrol ve gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için petrol üreticisi ülkelere üretimi artırmaları çağrısında bulundu. G-8'lerin açıklamasında, "Hızlı bir yükseliş trendine giren petrol ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle dünya ekonomisi enflasyon riski ile karşı karşıya. Artan emtia fiyatları, özellikle petrol ve gıda, dünyada istikrarlı büyüme için ciddi sorun yaratıyor" denildi.