kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ersin Özince

'Piyasalara ekonomimizin baş aktörleri hakim değil'

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Piyasada bizlerin ve hatta Türk Merkez Bankası, Hazinesi'nin, yani Türk ekonomisinin baş aktörlerinin büyük ölçüde bir hakimiyeti olduğunu düşünmüyorum" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Piyasalara ekonomimizin baş aktörleri hakim değil'
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, enflasyonun, tansiyon gibi kötü bir şey olduğunu belirterek, "Bunun az yükseği, çok yükseği olmaz. Türkiye'nin enflasyonla başa çıkmaya gücü yettiğine göre, bu konuda taviz verilmeden devam edilmesi lazım" dedi. Özince, İş Bankası'nın banka şubesini karnesini getiren ilk 1 milyon ilköğretim öğrencisine kitap armağan edeceği "Karneni Göster, Kitabını Al" kampanyasına ilişkin basın toplantısının ardından, gazetecilerin piyasalara ve ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin mutlaka bir şekilde yabancı yatırımcıyla ilgili istikrarı sağlayacak hem istikrar hem de mevzuat ortamını oluşturması gerektiğini belirten Ersin Özince, "Sonuçta, bugün Türkiye'deki para ve sermaye piyasasında bizlerin ve hatta Türk Merkez Bankası, Hazinesi'nin, yani Türk ekonomisinin baş aktörlerinin büyük ölçüde bir hakimiyeti olduğunu düşünmüyorum" dedi. Bir gazetecinin, "Enflasyon hedeflemesi şaşmış, faiz yükseliyor, siyasi belirsizlik var. Böyle bir ortamda kriz değil, ama ona benzer bir olumsuzluk söz konusu olur mu?" sorusu üzerine, Özince, "Kriz olması hiç önemli değil. Ama bizi bir tembelliğe ve ilkesizliğe itmesinden endişe ederim" diye konuştu.

'ENFLASYON TEHLİKE'
Özince, konuştukları insanların hep enflasyonun bir miktar yüksek olmasına göz yumulup, ekonominin rahatlatılmasının daha yerinde olup olmayacağı sorusunu sorduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bu aynen şuna benziyor. 'Biz biraz daha fazla yesek, şişmanlasak acaba daha gürbüz ve daha sağlıklı mı oluruz?' Hayır, hiç ilgisi yok. Enflasyon, tansiyon gibi birşey. Bunun az yükseği, çok yükseği olmaz. Yüksek oldu mu, yüksektir. Türkiye'nin enflasyonla başa çıkmaya gücü yettiğine göre bu konuda taviz verilmeden devam edilmesi lazım. Türkiye neyle övünmüştür? 'Maastricht kriterlerini karşılayan ülke oldum' diyebilmiştir. Bugün AB'ye girmeye çabalayan ülkelerden daha iyi ekonomik performans gösterdiğini öne sürmüştür. Niye buna devam etmesin? Niye bundan vazgeçsin? Böyle saçmalık olur mu? Bir vatandaş ve ebeveyn olarak bu konularda özellikle eleştirel konuşanların sonraki nesilleri düşünerek konuşmasını veya düşünerek hep mantıklarını oluşturmasını arzu ediyorum."