kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasada dün ne oldu?

Bono satan dolar aldı. Kur gözünü 1.30 YTL'ye dikti
ABD ve Avrupa'da başta olmak üzere enflasyonunun tehlike sinyalleri vermesi piyasalarda tedirginliği tırmandırdı. Önceki gün 1.25 YTL'yi kıran dolar kuru dün 1.2630 YTL'yi aştı. Faizlerdeki yükselişe bağlı olarak uzmanlar "Dolar 1.30 YTL'yi çoktan görmeliydi" yorumu yaparken faiz yüzde 22.54 ile son 20 ayın zirvesini gördükten sonra dün yüzde 22 seviyelerine geriledi

Faiz korkuttu, borsa % 1 düştü
Gıda ve emtia fiyatlarındaki rekor artış ve yükselişlerin enflasyon olarak ekonomileri tehdit etmesi dünya borsalarında kayıplara neden oluyor. İç siyasi gerilimin etkisiyle İMKB-100 de kayıplarını artırıyor. Borsa dün de faizlerdeki yükselişin ardından yüzde 1.08 kan kaybetti. İMKB-100 endeksi 416 puan düşüşle günü 38 bin 238 puana geriledi.

Merkez bankaları enflasyona karşı saldırıya geçiyor
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin pazartesi günü bankanın görevinin yükselen yakıt ve gıda maliyetlerinin tüketicide fiyat artışlarının kalıcı olacağı inancının yerleşmesini önlemek olduğunu söylemesinin ardından Avrupa'da merkez bankaları faiz artırımı sinyali vermeye başladı. Peş peşe açıklama yapan merkez bankaları yükselen enflasyonla ortak mücadele kararı aldı.

Avrupa, finans piyasalarında söz sahibi olmalı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın kendisine özgü bir derecelendirme kurumuna sahip olması gerektiğini ve Euro sisteminin ulaştığı güçlü konum nedeniyle finans piyasalarının kuralları üzerinde daha fazla sözünün geçmesi gerektiğini söyledi. Merkel, "Orta vadede Avrupa'nın işler bir derecelendirme kurumuna ihtiyacı olacak; çünkü, sağlam Euro'nun sağlam kur sistemi olamadı" dedi.