kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÖSS PROTESTOSU Mersin’de bir grup öğrenci, Öğrenci Seçme Sınavı’nı (ÖSS) protesto etmek için yürüdü. Slogan atan ve pankart asan liseliler ÖSS yazılı kartondan yaptıkları bir tabut da taşıdı.

ÖSYM, hesaplamada değişiklik yapmak istiyor

Pervin Kaplan
Geçen yıla göre kontenjanlar 113 bin artınca, ÖSYM kontenjanların boş kalmaması için hesaplama yönteminde değişikliğe gitmeyi planlıyor. Kararı YÖK Genel Kurulu verecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
ÖSYM, hesaplamada değişiklik yapmak istiyor
Sunuş
Eski mezunlar şanslarını deneyecek
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na (ÖSS) bu yıl 1 milyon 644 bin 073 kişi girecek. Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle bu yıl genel liselerin son sınıfları mezun vermiyor. ÖSS'ye Anadolu, Fen, Anadolu Teknik, Güzel Sanatlar ve Anadolu Öğretmen ve dört yıllık özel liselerin mezunları katılacak. Bu nedenle de her yıl 700 ile 800 bin arasında son sınıf öğrencisinin başvurduğu sınava bu kez, 221 bin son sınıf öğrencisi katılacak. Liselerin az mezun verecek olması, başvurularda eski mezunların sayısını geçmiş yıllara göre artırdı. Şansını denemek isteyenlerin de aralarında bulunduğu 381 bini aşkın eski mezun bu yıl ÖSS'ye girecek. İşte bu kitlenin, bu yılın sınav sonuçlarını nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da "çoğu şansını denemek için girecek" bu kitleden endişe duyduğunu SABAH'a dile getirmişti. Bunun yanı sıra geçen yıl üniversitede okuyan 154 bin 966 kişi sınava girerken, bu yıl sayı 250 bine ulaştı. Yine geçen yıl yalnızca 39 bin üniversite mezunu ikinci kez üniversite şansı için sınava girerken, bu yıl aynı kararı alan öğrencilerin sayısı 68 bine dayandı. Yani 300 bini aşkın üniversiteli ve mezun, lise son sınıflara karşı bu sınavda yarışacak. Bu dizide puan hesaplamaları, yıllara göre adayların karşılaştırılması, sınavla ilgili genel bilgilerin yanı sıra, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın sınav taktiklerini bulacaksınız.

Bu yıl rektörlerin tepkisine yol açsa da, üniversitelerin kontenjanları toplam 113 bin artışla, 546 bin 150'ye ulaştı. Ancak bu artışla birlikte, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de kontenjanların boş kalmaması için puan hesaplamasında değişikliğe gidilmesi amacıyla harekete geçti. Başkan Prof. Dr. Ünal Yarımağan( ın başvurduğu YÖK Genel Kurulu onay verirse puan hesaplaması değişecek. Yarımağan bu değişikliğin adayların lehine olacağını, 160 ve 185 barajını aşan aday sayısının artacağını söylüyor. Bu yıl kendine has özelliklere sahip bir ÖSS yaşanacak. Hem geçen yıla göre son sınıf öğrenci sayısı azalırken, sınava başvuran eski mezunların sayısı da patladı. Son olarak da kontenjan artırımı yapılması, ÖSYM'nin, "üniversiteler boş kalabilir" endişesine neden oldu.

130 BİN AZALMA VAR
Yarımağan'ın söyledikleri şöyle: "Her yıl kontenjanlar tam dolmaz. Geçen yıl da özellikle KKTC ve vakıf üniversitelerinde boş kontenjan kaldı. Bu yıl ise 133 bin kontenjan artırımına karşılık, öğrenci sayısında 130 bin azalma var. Kontenjanların boş kalmaması için önlem alınması gerekiyor. Aksi halde kontenjanlar dolmaz. YÖK Genel Kurulu bu öneriyi kabul ettiği taktirde, sınav sonuçları yeni karar doğrultusunda hesaplanır. Amaç örgün eğitimdeki 540 bin kontenjanı mümkün olduğu kadar doldurmak. Bu kontenjanlardan sadece birkaç bini boş kalsın. Mevcut programlarla, mevcut puan hesaplama yöntemiyle, örgün eğitimdeki 540 bin kontenjanın hepsini doldurmak mümkün değil. En az 50 bin boş kalır.'' Yarımağan, 160 ve 185 baraj puanlarının düşürülüp düşürülmeyeceğine ilişkin sadece hesaplama yönteminde değişiklik yapılacağını, daha fazla adayın bu baraj puanlarını aşacağını da vurguladı.

195 KADER DAKİKASI
15 Haziran Pazar günü bir üniversiteye girmek için yarışacak öğrenciler 195 dakikalık sınavda soruları yanıtlayacak. Sınava giren her öğrencinin 6 ayrı puanı hesaplanacak. Bu puanlar Sözel 1 (SÖZ-1), Sayısal 1 (SAY-1), Eşit Ağırlık 1 (EA-1), Sözel 2 (SÖZ-2) , Sayısal 2 (SAY-2), Eşit Ağırlık 2 (EA-2). 22 Haziran'da dil puanı ile öğrenci alan programlar için yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) giren öğrencilerin DİL puanı da ayrıca hesaplanacak. Sınav tek oturumda yapılacak ancak iki ayrı bölümü kapsayacak. 120 sorudan oluşan birinci bölüm testlerini her aday çözmek zorunda. İkinci bölüm testleriniyse adayların mezun oldukları alanlara göre çözecekler. Burada da geçen yıl yapılan değişiklik devam edecek. Aday bir testi de çözmüş olsa puanı hesaplanacak.
Haberin fotoğrafları