kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Telekulak'a yasak

YASEMİN TAŞKIN
AB'nin en çok 'dinlenen' ülkesi İtalya'da Başbakan Berlusconi'nin isteği üzerine yasa değişikliğine gidiliyor. Berlusconi hükümeti polisin telefon dinlemesine yasak getirmeyi, yasadışı telefon dinleyenleri de 5 yıla kadar hapisle cezalandırmayı planlıyor.....
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, kanun gücünde kararname ile telefon dinleme uygulamasına yasak getiriyor... Berlusconi, yeni getireceği yasa tasarısında, polisin terörle ve organize suçla mücadele dışındaki suçlarla ilgili olarak telefon dinlemesini yasaklamayı planladığını belirtti. Yasadışı olarak telefon dinlemekse 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Berlusconi de geçtiğimiz aralık ayında "tele-kulak" mağduru olmuştu. Başbakan'ın cep telefonundan yaptığı bir konuşma basına sızdırılmıştı. Büyük bir medya patronu olan Berlusconi, rakip devlet televizyonu RAI'nin çalışanları hakkında "Ya solcu olmaları lazım ya da televizyona girmeleri için kendilerini satmaları gerekiyor" demişti. Bu sözlerin gazetelerde yer almasından sonraysa yaptığı açıklamalarda ülke genelinde telefon dinlemeye karşı büyük savaş vereceğini söylemişti.

'SADECE KENDİSİNE YARAR'
Berlusconi, "Kesinlikle özel hayata saygı duyulmayan bir ülkede yaşıyoruz. Zaten bu yüzden İtalya sınırları içinde asla cep telefonumu kullanmıyorum" diye konuşmuştu. Ancak Berlusconi'nin "kişisel özgürlükler" adına atmaya çalıştığı bu adıma ülke genelinde karşı çıkanlar da var. Palermo Emniyet Müdürü Guiseppe Caruso, "Telefon dinlemeler, bu tür suçların ortaya çıkarılması açısından son derece önemli bir araç. Başka türlü olaylara karışan kişilerin tek tek görevlerini tespit etmek neredeyse imkânsız" dedi. "Beyaz Eller Savcısı" olarak anılan eski savcı yeni parti başkanı Antonio di Pietro ise, "Berlusconi sadece kendi pisliklerinin ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyor. Tek yapmaya çalıştığı kendine yarar sağlamak" diye konuştu.

3 milyon
Konuşmaları dinlenen İtalyan sayısı

1 milyon
Yılda yapılan dinleme sayısı

Telekulak'ın en çok yaygın olduğu AB ülkesi: İTALYA

340 milyon
Her yıl dinleme için harcanan para

20 bin
Fransa'da dinlenen kişi sayısı