kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
P.G. Shankar - Hakan İsot

Tata'nın pick-up'ı Xenon 12 milyon $'a Adanalı oldu

ÖZHAN TEZEL
Jaguar ve Land Rover'ı satın alarak büyük ses getiren Hintli Tata'nın pick-up modeli Xenon Türkiye'de üretilecek. Adana doğumlu ikinci Tata'yı 12 milyon dolar yatırımla İsotlar üretecek..
Geçtiğimiz mart ayında İngiliz Jaguar ve Land Rover'i 2.3 milyar dolara Ford'dan satın alan otomotiv devi Tata Motors, 2009 Mart'ında faaliyete geçmesi beklenen fabrikayla Tayland ve Rusya'dan sonra Türkiye'de de pick-up üretimi yapacak. Hintli Tata'nın Türkiye distribütörü İsotlar Grup tarafından 12 milyon dolarlık bir yatırımla Adana'da kurulacak fabrikada ilk etapta 5 bin adet araç üretilecek. Fabrika yılda 400 adet Tata marka otobüs üreten tesise komşu olacak. Orta vadede Xenon pick-up'larının yüzde 70'i Avrupa'ya ihraç edilecek, Türkiye Tata'nın Avrupa'ya açılan kapısı olacak. Tata Motors Ticari Araçlar Dünya Başkanı P.G. Shankar, 1997 yılında Türkiye pazarına adım attıklarını belirterek, "Dünyanın önemli oyuncularının üretim yaptığı Türkiye'de bulunmak bizim için çok önemli. Türkiye sadece büyük bir pazar değil, aynı zamanda başta Avrupa olmak üzere çevre ülkelere ihracat açısından çok avantajlı bir coğrafi konuma sahip" dedi. İsotlar ile yaptıkları işbirliğin 11'inci yılana girdiklerine vurgulayan Shankar, Tata markası binek ve ticari modelleriyle Türk pazarında kayda değer bir yer edindiklerini, Tata markalı otobüslerin Türkiye'de üretimine başladıklarını, şimdi de pickup modeli Xenon'u, Türkiye'de üreterek Avrupa'ya ihraç edeceklerini söyledi. Shankar, "Önümüzdeki 5 yıl için çok büyük planlarımız var" diyerek, Tata'ya ait TataDaewoo marka kamyonların da Türkiye'de üretilebileceğini vurguladı.

HÜKÜMET DESTEĞİ
2004 yılında Güney Kore'nin ikinci büyük ağır kamyon üreticisi Daewoo'yu satın aldıklarını hatırlatan P.G. Shankar, "Türk hükümetinin desteği bize güven verdi. Zaten iki ülke arasındaki ilişkiler gayet dostça. Ağır 'ticari'de Daewoo kamyonları Türkiye'de üretebiliriz" dedi. İsotlar Grup'un otobüs üretimiyle çok iyi bir iş çıkardığını söyleyen Shankar, "Yılda 400 otobüs üretip ihraç ediyorlar. Bu bize güven verdi ve İsotlar'dan gelen pick-up üretme isteğine olumlu baktık" diye konuştu.