kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İran Avrupa'dan paralarını çekiyor

Yeni Haber
Nükleer programı yüzünden Batılı ülkelerin ağır yaptırım tehdidiyle karşı karşıya bulunan İran'ın, hesaplarının bloke edilmesi ihtimaline karşı Avrupa bankalarındaki paralarını çekme kararı aldığı bildirildi.

Reformcu İtimad-ı Milli ve Kargüzaran gazetelerinde yer alana habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yetkililere, Avrupa'daki büyük bankalarda bulunan hesapların İran Merkez Bankası'na aktarılması yönünde talimat verdi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin yardımcılarından Muhsin Telai, söz konusu haberi teyit ederken, İran'ın Avrupa'daki büyük bankalarla ilişkisini keseceğini ve bundan sonra ''dünyadaki küçük bankalarla'' çalışacağını söyledi.

İran'ın Avrupa'daki para işlemlerinin yüzde 60'ını HSBC ile yaptığını ifade eden Telai, bu banka ile ilişkiyi kestiklerini bildirdi.

Hükümetin konuya ilişkin özel bir çalışma grubu oluşturduğunu, döviz rezervlerinin bir bölümünün altın ve hisse senedine dönüştürülmesi, bir bölümünün de Asya bankalarına aktarılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Telai, bunu döviz rezervlerinin güvenliğini sağlamak için yaptıklarını belirtti.

Kararı ''tam zamanında atılmış bir adım'' olarak değerlendiren muhafazakar Keyhan gazetesi ise kararın uygulamaya geçirildiği ve paraların çekildiğini yazdı. Hükümet tarafındansa konuya ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.

İran'ın 80 milyar dolar civarındaki döviz rezervinin 35 milyar dolarının yurt dışında olduğu ifade ediliyor.

Tahran yönetiminin, yurt dışındaki hesaplarını aktarma kararını, AB üçlüsü ve ABD'nin, hassas nükleer faaliyetlerini durdurmadığı takdirde İran'a BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararları ötesinde baskı uygulama konusunda anlaşmalarının ardından aldığına dikkat çekiliyor.

(AA)