kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eker'den 'zehirli domates' açıklaması

AA
Yeni Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kamuoyunda, ''Rusya'ya zehirli mallar gidiyor, oradan geri geliyor. Ondan sonra da Türk vatandaşına yediriliyor' gibi değerlendirmelerin yapıldığını belirterek, ''Bunlar kesinlikle doğru değildir. Bu şekilde ne bir ürün gidiyor, ne de Türkiye'nin içerisinde bu tür tür ürünler satılıyor'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu'nun başkanlığında toplandı. Güneydoğu Anadolu'da tarımda yaşanan sorunlar hakkında gündem dışı konuşan CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin'e yanıt veren Eker, son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak oluşan kuraklığın, başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere bazı illeri etkilediğini söyledi. Türkiye'de geçen yıla göre yüzde 6, uzun yıllar ortalamasına göre de yüzde 9.4'lük bir yağış azlığının olduğunu dile getiren Eker, Hükümet'in çiftçinin uğradığı zararları telafi etmeye çalıştığını anlattı.

Eker, başta Güneydoğu Anadolu olmak üzere kuraklıktan etkilenen illerde tespit çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmaların sonunda hem çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini, hem de tohumluk yardımı yapılacağını bildirdi.

Hatay ve Çukorova'da hububat hasadının başladığına da dikkati çeken Eker, bu bölgede önceki yıla göre rekoltenin iyi olduğunu söyledi.

Bu yıl 18 milyon ton civarında bir rekolte beklendiğini, bu rakamın da Türkiye'nin iç ihtiyacını karşılamaya yeterli olacağını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Hükümet olarak hububatta taban fiyat uygulaması yapmadıklarını, müdahale fiyatı belirlediklerini bildirdi.

RUSYA İLE YAŞANAN SORUN

Konuşmasında Rusya ile domates, patlıcan, patates, üzüm ve limonda yaşanan soruna da değinen Eker, şunları kaydetti: ''Rusya, domates, patlıcan, patates, üzüm ve limonda kısıtlama kararı aldı. 7 Hazirandan itibaren bu ürünler gönderilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin laboratuvarları en son, en modern cihazlarla donatıldı. AB standartlarıyla çalışıyoruz. Bu mallar AB'ye sorunsuz olarak gönderiliyor. Rusya Federasyonu'na 30 bin parti mal gönderildi. Sadece bir defada 52, bir defada da 56 bildirim yapıldı. Bunların hepsinin 5 ay süreyle şahit numunelerini inceledik. Bizden kaynaklanan bir sorun yok. 'Yöntem farklılığı olabilir' diye Rus yetkilileri davet ettik. Bir mutabakat metni imzalamayı önerdik. Teklifi değerlendiriyorlar. Kamuoyunda 'Rusya'ya zehirli mallar gidiyor, oradan geri geliyor. Ondan sonra da Türk vatandaşına yediriliyor' gibi değerlendirmeler var. Bunlar kesinlikle doğru değildir. Bu şekilde ne bir ürün gidiyor, ne de Türkiye'nin içerisinde bu tür tür ürünler satılıyor. Bunun altına özellikle çizerek vurgulamak istiyorum. Bu konuda vatandaşlarımızın hiçbir şekilde endişe duymaması lazım. Rusya ile yaşanan ticari bir konudur.''

CHP'li Gürol Ergin de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklığa bağlı olarak afet yaşandığını belirterek, bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi ve buna göre tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Genel Kurulda bazı milletvekilleri, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e, geçen hafta vefat eden abisi Mehmet Eker nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundukları görüldü.