kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sanayi üretiminde toparlanma

Yeni Haber
Sanayide üretim artışı Mart ayında son yılların en kötü düzeylerinden birine geriledikten sonra Nisan ayında yükselişe geçti. Sanayi üretiminde bu yıl geçen yılın aynı aylarına göre Ocak'ta yüzde 11.4, Şubat'ta yüzde 7.5, Mart ayında yüzde 2.5 olan artış oranı Nisan ayında yüzde 6.3 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2 bin 5 önemli sanayi maddesinin üretim bilgilerinden oluşturulan 1997 temel yıllı Aylık Sanayi Üretim Endeksi'nin Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre endeks Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 artarak 149.4 oldu.

Bu arada, daha önce yüzde 2.4 olarak açıklanan Mart ayı sanayi üretiminde 0.1 puanlık revizyona gidildi.

MADENCİLİKTE YAVAŞLAMA

Sanayi üretimi içinde, imalat sanayi ve enerji alanında artış görülürken, madencilikte gerileme yaşandı. Sanayinin bileşenlerinden madencilik sektörü endeksi Nisan ayında yüzde 1.1 azalarak 102.8'e inerken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.7'lik bir artışla 148.9 oldu. Elektrik, gaz ve su sektörü endeksi de yüzde 5.2 artışla 182.7'ye yükseldi.

İLK ÇEYREKTE ÜRETİM ARTIŞI YÜZDE 6.7

Toplam sanayi sektörü endeksi Ocak-Nisan dönemi ortalaması, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 6.7 artış gösterdi. Bu kapsamda madencilik sektörü endeksi yüzde 7.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.5, elektrik, gaz ve su endeksi de yüzde 9.1 artış kaydetti.

İmalat Sanayi Üretim Endeksinin Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artışın yüzde 32.4 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında olduğu belirlendi. Bunu yüzde 21 ile Kok Kömürü, Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı ve yüzde 15.6 ile Tütün Ürünleri İmalatı izledi.

(ANKA)