kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Uzmanlar, Türkiye'nin kalkınmasının devamı için sera gazı salınımını artırmaya devam etmeye zorunlu olduğunu belirtiyor.

Türkiye'ye 148 milyar $'lık fatura çok geldi, hesap yeniden masaya yatırılacak

MAHMUT SANCAK- SEÇKİN ÜREY
Kyoto'nun müzakeresiz maliyeti 40 ile 148 milyar dolar arasında hesaplanıyor. Gerçek rakam için sektörel maliyet ve emisyon salınımı hesaplamasına başlandı..
Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamadan önce kendi özel koşullarını belirmek için müzakere hakkı bulunuyor. Türkiye, henüz protokolün taraflarıyla bununla ilgili masaya oturmadı. Ancak hükümetin 'imza atmayı gündeme aldığı' yönündeki açıklamaları, müzakere sürecinin başlıyacağı şeklinde yorumlanıyor. Aksi halde hiçbir müzakere yapmadan imza konulması halinde 2012'den sonra doğrudan sera gazı emisyonunu azaltma taahhüdü altına girmiş olacak. Bunun ekonomiye maliyeti ise 40 milyar dolar ile 148 milyar dolar arasında hesaplanıyor. Devlet Planma Teşkilatı'na (DPT) ait hesaplamalar, Türkiye'nin sera gazı emisyonunu yüzde 10 ile yüzde 40 arasında azaltmak zorunda kalması üzerinden yapılıyor. Ancak 148 milyar dolar rakamı çok yüksek bulunuyor.

AB HEDEFİ İÇİN ARTIRMAK
Türkiye'nin AB üyeliği hedefi de Kyoto Protokolü'nde karşısına çıkıyor. AB'nin 2004 yılında kişi başı sera gazı emisyon miktarı 11 ton karbon dioksit eşdeğeri, Türkiye'ninki ise 4.1 ton seviyesinde bulunuyor. AB, 2020 yılında kadar bu değeri yüzde 20 azaltarak 8.8 tona çekecek. Türkiye'nin 2020'ye kadar her yıl yüzde 7.5 büyümesi ve bu arada devreye giren çevre dostu uygulamalarla sera gazı salınım artışını yüzde 6'da tutması halinde kişi başı miktarı 8.8 - 9 ton seviyesine çıkarabileceği hesaplanıyor. AB'nin hedeflerininin üyeler arasında dağıtılmış olduğuna da dikkat çekiliyor. Yani her bir AB üyesi ülkenin sera gazı emisyon miktarını düşürmek gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Portekiz'in yüzde 27 ve Yunanistan'ın yüzde 12.5 artırabilecekken, denge Alman ve İngiltere gibi üyelerin azaltma sorumluluğu ile sağlanıyor.