kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En çok Merrill Lynch korktu

Rahim AK EKONOMİ
Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından dolar önce 2 kuruş yükseldi ardından 1 kuruş geriledi. En fazla dolar alan kurum Merril Lynch oldu..
Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesi dün borsa ve bono piyasaları kapalı olduğu için etkisini dolarda gösterdi. Bono piyasasında bugün valörlü işlemlere etki eden karar sonrası valörlü bono faizi yüzde 20.21'den yüzde 20.37'ya çıktı. Mahkemenin üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını düzenleyen kararı iptal etmesinin ardından serbest piyasa kapalı olduğu için bankalararası piyasada 1.2290 YTL olan dolar, bir ara iki kuruş artarak 1.2490 YTL'ye kadar çıktı. Ancak bu alımlar zaman zaman karşılandı ve dolar günü 1.24 YTL civarında tamamladı. Londra'da işlem gören 30 yıllık Türkiye Eurobondunun faizi de karar öncesi 7.20 iken karar sonrası gördüğü en yüksek değer 7.22 oldu.

BORSA KORKUYOR
Döviz piyasasında en fazla işlemi yapan ise dev yatırım şirketi Merrill Lynch oldu. Merrill Lynch, hem alışta hem satışta tek kotasyon veren kurum oldu. Merrill Lynch'in alışları ile yükselen dolar/TL bu alımlara diğer kurumlar katılmayınca tekrar gerilemek zorunda kaldı. Piyasa uzmanları piyasaların kapalı olması nedeniyle tepki görmeyen kararın bugün sert bir tepkiyle karşılanmasını bekliyor. Mahkemenin dün aldığı kararın tam tersine bir karar alması ve uluslararası piyasalardaki toparlanma beklentisiyle dün borsanın yüzde 1.59 yükseldiğini belirtiler. Borsacılar, bugün için sert bir satış dalgası beklediklerini ifade ettiler. Uzmanlar, faiz oranlarının da bir miktar yükselerek 21 puanın üzerine çıkmasını beklediklerini belirttiler.