kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Enflasyonda daha fazla gevşeme payınız yok'

IMF Türkiye Temsilcisi Hüseyin Samei, "Enflasyon beklenenden yüksek çıktığı için, para politikalarının kredibilitesi tehlike altında. Enflasyonda daha fazla gevşemeye yer yok, hedeflemede kredibilite yeniden tesis edilmeli" dedi..
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hüseyin Samei, Türkiye'de bu sene mali politikalarda bir gevşeme beklemediklerini belirterek, "Enflasyon beklenenden yüksek çıktığı için, burada para politikalarının kredibilitesi de tehlike altında. Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde bu kredibilitenin tekrar tesis edilmesi, sürdürülmesi gerekiyor, daha fazla gevşemeye yer yok" dedi. İstanbul'da düzenlenen Türkiye İş ve Yatırım Zirvesi'nin "Türkiye'ye Doğrudan Yatırım Yapmak" oturumunda konuşan Samei, Türkiye'nin IMF ile programının 1 ay önce tamamlandığını, ancak belli bir formatta Türkiye'deki varlıklarını ve çalışmalara katılımlarını sürdüreceklerini söyledi.

'BÜYÜME YÜZDE 4 OLUR'
Samei, "Türkiye'deki büyümede de yavaşlama var. Biz bunun 2008'de yüzde 4 civarında olmasını bekliyoruz. Bazıları daha düşük büyüme bekliyor" dedi. Enflasyonun, asıl olarak gıda ve enerji fiyatlarının artışına bağlı yükseldiğini, para politikasının bu gibi değişikliklere yeteri kadar yanıt veremediğini, cari açığın hâlâ yüksek seyrettiğini kaydeden Samei, yine de Avrupa'daki gelişen ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin mali konsolidasyon, dış borç, bankaların dış finansman kaynaklarına bağımlılığı gibi alanlarda daha iyi durumda olduğunu anlattı. Samei, riskleri, kamu borcu risk primlerinin yüksek olması, kısa dönemli dış borçla ilgili rezervlerin oldukça düşük seviyede bulunması, reel sektörde yüksek oranda dış finansman kullanılması ve döviz pozisyonunun açık olması olarak sıraladı. Samei, "Bu gibi sorunları çözmek için güçlü bir politika çerçevesine ihtiyaç var. Ulusal tasarruf düzeyini artırmak için daha disiplinli bir para politikası gerekiyor" diye konuştu.

ENFLASYONU İTHAL ETTİK
Öte yandan Zirve'nin açılışında konuşan ve ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da, Türkiye'nin enflasyonu dünyadan ithal eder bir hale geldiğini söyledi. Çağlayan, enflasyon hedefinin revize edilmesi konusunda, tek haneli enflasyonun sürdürülebileceği çok önemli açılım ve çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Türkiye artık küresel bir aktör. Türkiye dünya üzerinde, dünyadaki bütün ekonomik gelişmelerden payını alan bir ülke. Ben bugün dünyayı bir otobüse benzetiyorum, otobüs zaman zaman kasisli yollara ve çukurlu yollara geldiği zaman o otobüsteki yolcular da ister istemez kendi oranında bu salınımlardan etkilenecektir. Böyle bir Türkiye Allah'a şükür çok net ifade edebilirim ki artık teker üstünde değil" diye konuştu. Çağlayan, enerji ve gıda konusunda dünyada yaşanan fiyat artışlarının çok net bir şekilde Türkiye'ye etkisi bulunduğunu söyledi. Çağlayan, "Sadece Türkiye'nin enflasyonla ilgili dengeleri değil dünyadaki tüm ülkelerin enflasyonla ilgili hedefleri, sistemleri değişmiştir" dedi. Çağlayan, hiç kimsenin petrol fiyatlarının 150 dolarlar mertebesine geleceğiyle ilgili hiç bir hesabı bulunmadığını vurgulayarak, "Enflasyonla ilgili yapılan çalışmalar bu noktada gözden geçirilmiştir. Türkiye enflasyonu dünyadaki gelişmelere paralel olarak tek haneli enflasyonun sürdürülmesi noktasındaki hedef ve revizelerini buna göre ayarlamak durumundadır" diye konuştu.

EKONOMİ KORİDORU OLDUK
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomi koridoru haline geldiğini söyleyerek, Türkiye'nin merkez kabul edildiği haritayı şöyle anlattı:

* 1 saatlik uçuş mesafesinde 1.2 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla,

* 2 saatlik uçuş mesafesinde 2.6 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla,

* 3 saatlik uçuş mesafesinde 9.4 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla söz konusu.