kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TETAŞ, elektriğe % 12 zam istedi

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ, toptan sattığı elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 12 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na başvurdu..
Türkiye Elektrik Ticaret AŞ. (TETAŞ) toptan sattığı elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 12 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu. TEDAŞ'ın da tüketiciye sattığı elektriğe zam yapması bekleniyor. Reuters'a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, elektriğe zam yapılmasının temel gerekçesinin petrole bağlı olarak son dönemde doğalgazda meydana gelen hızlı fiyat artışı olduğunu belirterek, "Enerji KİT'lerinin mali yapılarını iyileştirmek için bu kuruluşların 1 Temmuz'da otomatik fiyatlandırmaya geçmesi öngörülüyor. TETAŞ'ın da yaptığı çalışmada yüzde 12'lik bir zam ihtiyacı ortaya çıktı ve bu tarife teklifi EPDK'ya gönderildi" dedi.

ZAMDA MECBUR KALINDI
Yetkili, zam kararı için EPDK'ya başvurması gerekmeyen Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) de ürettiği elektriğe 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 10 oranında zam yaptığını belirterek, "EÜAŞ'ın yaptığı zam da bir zincir olarak TETAŞ'ın ürünlerini etkiliyor" şeklinde konuştu. EPDK'nın söz konusu başvuruyu kısa süre içinde karara bağlaması bekleniyor. Hükümet 5 yıldır elektriğe zam yapmıyordu. Ancak global şartlar geciktirilen elektriğe zammı zorunlu hale getirdi. Bu tarifenin onaylanmasının ardından Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) de yeni maliyet hesabı yapması ve elektriğe ne kadar zam yapılacağını Enerji Bakanlığı'na iletmesi bekleniyor. Fiyat artış oranında son sözü Başbakan Tayyip Erdoğan'ın söyleyeceği ifade ediliyor. Dün akşam alınan bir kararla 2009-11 yılları arası için belirlenen enflasyon hedeflerini yükselten Merkez Bankası'nın enflasyon hesabı açısından doğrudan tüketiciye yansıyacağı için TEDAŞ'ın yapacağı zam önem taşıyor. Merkez Bankası bu revizyona gösterdiği gerekçeler arasında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yapısal ve kalıcı bir soruna dönüşmesini göstermişti.
Haberin fotoğrafları