kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet, İktisat Bölümü öğrencisi (24).

Solculuk en büyük aydınlanmadır

Özel üniversitelerde sol görüşlü öğrencilerin hepsi grup halinde hareket etmiyor elbette. Bilgi Üniversitesi'nin İktisat bölümünde okuyan Mehmet, özel üniversitedeki sorunlardan rahatsız olsa da bir gruba dahil olmamayı seçmiş. Anne ve babası Türkiye'nin siyasi tarihindeki en şiddetli olayların yaşandığı 70'lerde üniversite öğrencisi olan Mehmet, gençler arasındaki heyecansızlık ve sıradanlıktan şikâyetçi.

EĞİTİM SİSTEMİ
- "Bizi çocukluğumuzdan itibaren bir sisteme sokuyorlar. 'Şu kadar doğru yaparsan bu bölüme girersin, yoksa giremezsin,' diyorlar. Aynı olay lisede de devam ediyor. 10 yaşından itibaren bütün sistem senin kalifiye eleman haline gelmek için sınavlarla denetlenmenden geçiyor. O zaman özel üniversitede solcu olunmaz da dememek lazım. Biz buraya bu sistemin sonucu olarak geldik."

SOLCULUK
- "Solculuk bana göre bir aydınlanmadır. Tarihe baktığımız zaman aydın insanların hep solcu olduğunu görüyoruz. Üniversite de bu aydınlanma için en önemli yerdir. Bence özel üniversite ile solculuk arasında çelişki yok, burası özel üniversite diye niye solcu olamayacakmışız?"

GEORGE SOROS
- "Bilgi Üniversitesi mesela diğer vakıf üniversiteleri arasında en özgürlükçü olanı. Bunun nedeni hocaların daha sol görüşlü olması. Sol background'dan geliyorlar. Ama artık okulumuzun en büyük hissedarı Amerikalılar. Ayrıca Soros var. Üçüncü dünya ülkelerinde sömürüye dayalı sistemleri destekleyen biri Soros. Burası da kapitalin döndürdüğü, ama artık dış kapitalin döndürdüğü bir yer oldu."

EMPERYALİZM
- "Ben üniversitelerde türbana karşıyım. Başörtüsünün bizlere dayatılan, emperyalist güçler tarafından dayatılan bir obje olduğuna inanıyorum. ABD bir süper güç olarak her ülkenin zaaflarını raporlarla belirliyor. Bu ülkede de bize başörtüsü olayı yıllardır empoze edildi. AKP'yi de emperyalist güçlerin baş destekçisi olarak görüyorum."
Haberin fotoğrafları