kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ARASTA LONCA ÇARŞISI... Eski şehirde görülmesi gereken yerlerin başında 1661'de yapılan çarşı geliyor. Yemeni deyince, sakın başa bağlanan yemeni zannetmeyin. Çarık biçimindeki ayakkabıya verilen ad yemeni. Eskiden çarşıda 300'den fazla esnafın 48' yemeniciymiş. Bugün artık sadece bir tane kalmış, o da Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi haline getirilmiş. Restore edilen çarşıdaki dükkânlarda artık turistik amaçlı hediyeler satılıyor.

Tarih ve hanımeli kokulu Safranbolu

3 bin yıllık tarihi geçmişi, koruma altındaki ünlü konakları, gül kokulu kahve tepsileri, sıcak insanlarıyla Safranbolu'ya yaptığınız birkaç günlük gezide, aslında geçmişe yolculuğa çıkıyorsunuz..
Adını aldığı ve yılda sadece üç gün açan safran çiçekleri kadar narin; korunmaya, sakınılmaya ve el üstünde tutulmaya muhtaç Safranbolu'da zaman bambaşka bir yüzyılda akıyor gibi... Yaşadığınız herhangi bir büyük şehirden otomobille sadece üç-beş saat uzaklıktaki bu tarihi yerleşime yaklaşırken içinizi bir rahatlık dinginlik sarmaya başlıyor. Havasından mı, suyundan mı, yoksa sessizliğinden mi bilinmez... Ama mevsim baharsa ve günün ilk ışıklarında giriyorsanız merkezine, sokaklarda hanımeli kokuları arasında kuş sesleri karşılıyor sizi... Karabük ilinin Safranbolu ilçesine girer girmez tarih yolculuğunuz da başlıyor: Homeros'un İlyada destanında Paplagonya olarak geçen yörede, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuş.

ÇOCUKLARA ZEVKLİ TARİH
Safranbolu'nun bu binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliği korumadaki başarısına kayıtsız kalmayan UNESCO da yöreyi 1994'te 'Dünya Miras Listesi'ne almış. Az değil, tüm Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının bin 131'i Safranbolu'da bulunuyor. Bu zenginlik de kenti bir 'Müze kent' haline getirmiş. Bu yüzden özellikle yakın şehirlerden her hafta sonu kente okul gezileri düzenleniyor. Öğretmenlerin bu tarihi yerleşimi, çocuklara ayrı bir heyecanla anlattıkları belli oluyor. Safranbolu eski ve yeni şehir olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Eski şehir, gerçekten tarih kokuyor. Son yıllarda restore edilmeye başlayan ve kentin ününü oluşturan Safranbolu konakları, 18. ve 19. yüzyıl Türk hayatının geçmişini, kültürünü, ekonomisini ve yaşama biçimini anlatan kitaplar gibi... Katmanlı, inişli, çıkışlı coğrafi yapısı da yörede sanki sihirli bir etki yaratıyor. "Safranbolu insanı rahattır, eğlenmeyi sever. Bu duygu da bütün yöreye hâkimdir," diyor konuştuğumuz Safranbolulular, aklınızda olsun... Telaşa, gerek yok... Her köşesini keşfetmek için birkaç günlük bir gezi yetmese de nasılsa Safranbolu 3 bin yıldır orada...