kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yoksulluk sınırı 2 bin 346 YTL

Yeni Haber
Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" olarak kabul edilen asgari aylık mutfak harcaması Mayıs ayında yüzde 0.45 artarak 720 YTL oldu. Diğer gereksinimlerle birlikte bir ay boyunca yapılması gereken toplam harcamanın asgari tutarı 2 bin 346 YTL olarak belirlendi.

Türk-İş Araştırma Merkezi'nin her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" çalışmasının Mayıs ayı sonuçları, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırının 720 YTL 32 YKr, yoksulluk sınırının da 2 bin 346 YTL 31 YKr olduğunu gösterdi. Mutfak enflasyonu geçen aya göre yüzde 0.45 oranında artarken, son on iki aylık artış yüzde 15 ve ortalama yıllık artış ise yüzde 11.91 oranında gerçekleşti.

Gıda harcaması tutarında yılın ilk beş ayı itibariyle artış yüzde 4.69 oranında oldu ve yılın tümü için öngörülen yüzde 4 hedefi aşıldı. Gıda harcaması tutarı geçen yılın aynı ayına göre 94 YTL arttı. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden önceki yıla göre bu ay yapılması gereken ek harcama tutarı ise 306 YTL oldu.

YEŞİL MERCİMEKTE FİYAT DEĞİŞMEDİ

Süt fiyatları genelde düşerken, yoğurt fiyatı değişmekle birlikte genelde aynı kaldı. Peynirin ortalama kilogram fiyatı ise 4 kuruş arttı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; özellikle geçen ay bakliyat fiyatlarında görülen anormal fiyat artışları bu ay yerini gerilemeye bıraktı. Kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, barbunya fiyatları gerilerken yeşil mercimek fiyatı aynı kaldı.

Et yüzde 5.88 ve tavuk fiyatı yüzde 15.22 oranında artış gösterdi. Yumurta fiyatı 1 kuruşu gerileyerek 17 kuruş oldu. Sakatat fiyatı ise aynı kaldı. Balık mevsiminin sona ermesi ve genelde kültür balık ürünlerinin tezgahta ağırlıklı olmasıyla bu grubun payı geçen aydan itibaren azaldı.

SEBZE VE MEYVEDE ARTIŞ

Mevsim şartları nedeniyle genelde mutfak harcamalarını olumlu yönde etkileyen meyve ve sebze fiyatları, beklenenin tersine bu ay, meyvedeki artış nedeniyle yükseldi. Geçen ay ortalama meyve ve sebze kilogram fiyatı 2.04 YTL olarak hesaplanırken bu ay 2.14 YTL'ye çıktı. sebze ortalama kilogram fiyatı 1.92 YTL olarak hesaplanırken, meyvede bu tutar 2.43 YTL oldu. Geçen ay bu tutar sebzede 2.01 YTL ve meyvede 2.14 YTL olarak hesaplandı.

PİRİNÇ FİYATI GERİLEDİ

Pirinç fiyatı geçen görülen yüzde 60.61 oranındaki artışın ardından bu ay yüzde 13.21 oranında geriledi. Makarna ve irmik fiyatı bu ay değişmezken, geçen ay fiyatı artan bulgurda fiyat geriledi. Ekmek ve un fiyatı ise değişmedi. Margarin yüzde 8.09 oranında ucuzladı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatında sırasıyla yüzde 1.04 ve yüzde 6.74 oranında artış görülürken, baharat ürünleri fiyatı aynı kaldı.


(ANKA)