kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Harran'ın dev arazileri Tat'ı salçada dünya beşincisi yapacak

CÜNEYT TOROS
Tat Konserve, kiralamayı planladığı 100 bin dönümlük tarlada üreteceği 1 milyon ton domatesi Şanlıurfa'daki yeni fabrikasında işleyecek. Harranova bu kapasiteyle dünyanın en büyük beşinci üreticisi olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Harran'ın dev arazileri Tat'ı salçada dünya beşincisi yapacak
Yıllarca kurak, çorak, çatlak toprak fotoğraflarıyla hafızalara kazanan Harran'da tam anlamıyla bir devrim gerçekleşiyor. Koç Holding'in iştiraki olan Tat Konserve'nin Şanlıurfa'da ilk bölümünü bitirme aşamasına geldiği Harranova Salça Fabrikası dünya beşincisi olmak üzere. Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Dünyada 1 milyon tonun üzerinde domates işleyen dört büyük salça fabrikası var ve hepsi Kaliforniya'da. Bunlardan 3'ü, Tat'ın yüzde 10 ortağı ABD'li The Morning Star'a ait. Bizim fabrikanın tüm aşamaları bittiğinde bugünkü ölçeklere göre dünyanın 5'inci büyüğü olabilecek" dedi.

1 MİLYON TON KAPASİTE
Tat Konserve'nin Balıkesir'deki fabrikayı sökerek başlattığı, yeni ekipmanlarla geliştirdiği salça fabrikası, önümüzdeki temmuzda başlayacak sezonda toplam 150 bin ton domates işleyecek. Fabrikanın işleyeceği ürünün tamamı Harranova Tarım ve Hayvancılık şirketi tarafından 12-13 bin dönüm alanda yetiştirilecek sanayi tipi domatesten oluşacak. Fabrikanın kapasitesi 5 yıl sonra 1 milyon ton domates işlemeye yükselecek. Fabrikanın kapasitesi 1 milyon tona çıktığında, Harranova Tarım'ın Şanlıurfa'daki domates üretimi 100 bin dönümde 1 milyon tona ulaşacak. Bu Türkiye'deki fabrikalardan 30'una eşit. Türkiye'de 2007'de 1 milyon 650 bin ton sanayi domatesi işlenirken yaklaşık 240 bin ton salça üretildi. Buna göre Harranova Tarım yatırımlarını tamamladığında Türkiye'deki salça için işlenen domates miktarının yüzde 57'sini, salça üretiminin de yüzde 62.5'ini gerçekleştirecek. Tat Konserve ve Harranova Tarım, bir yandan salça fabrikasına yüklenirken diğer taraftan halen 12 bin büyükbaş kesim hayvanı kapasiteli çiftliği de büyütmek için adımlar atıyor.

125 MİLYON $ YATIRIM
Toker, Harranova Çiftliği'ndeki hayvan varlığını 25 bine yükseltmek için yatırımlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi: "Maret'in kesimhanesini Şanlıurfa'ya taşıdık. Şimdilik karkas şeklinde Maret'e gönderdiğimiz etleri ilerde paketlemeye de başlayacağız. Ş.Urfa'daki domates, salça ve hayvancılığa yatırımımız 120-125 milyon doları bulacak. Çiftliğe bugüne kadar 40 milyon dolar harcandı." Harranova Salça Fabrikası, ürettiği domates salçasını en küçüğü 200 kiloluk olmak üzere büyük paketlerle bir bölümü Bursa ve İzmir'deki kendi fabrikaları olmak üzere paketleme tesislerine pazarlayacak. Harranova Salça, ihracatını da yine en küçüğü 200 kiloluk paketlerle yapacak. Güçlü Toker, üretilecek salçanın özellikle The Morning Star aracılığıyla dünyanın neresine gönderilirse gönderilsin, üzerinde Ş.Urfa adının yazılacağını vurguladı.