kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrol fiyatları 133 doların üzerinde

Yeni Haber
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ABD Doları'nın değerinin düşük olması, Nijerya ve Norveç'te petrol arzına ilişkin sorunlar nedeniyle 133 doların üzerinde seyrediyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı Temmuz ayı teslimi 87 sent artışla 133,06 dolara yükseldi. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1,17 dolar artarak 132,74 dolar oldu. Geçen hafta 135 doların üzerine çıkan petrol fiyatları bu yıl yaklaşık yüzde 40 arttı.

Petrol fiyatlarının artmasında ABD Doları'nın değerinin düşük olmasının yanı sıra Nijerya'da militanların Shell firmasına ait petrol tesisine saldırması ile Norveç petrol ve doğal gaz şirketi StatoilHydro'nun, günlük 19 bin varil petrolün üretildiği bir sahanın petrol sızıntısı nedeniyle kapalı olduğu açıklaması etkili oldu.

NİJERYA

Bu arada Nijerya Petrol Bakanı Odein Ajumogobia, Nijer Deltası'nda militanların bir petrol tesisine düzenlediği saldırının günlük petrol üretimini 175 bin varil düşürdüğünü, tesisin gelecek haftalarda tekrar hizmete girmesini beklediğini söyledi.

Ajumogobia, özel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, daha önceden günlük 470 bin varil petrol üretiminin durduğunu, üretimin kesilmesinin doğrudan güvenlikle ilgili olduğunu belirtti. Ajumogobia, ''Petrol fiyatlarının 130-135 dolar civarında seyretmesinden kaygı duymalıyız'' diye konuştu.

Günlük 2,1 milyon varil petrol ihracatıyla dünyanın en büyük sekizinci petrol ülkesi olan Nijerya'da, militanlar, petrol gelirleri üzerinde daha fazla yerel kontrol olması için 2006 yılının başından itibaren petrol tesislerine yönelik saldırılar düzenliyor.

(AA)