kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Talih kuşunda geri sayım

Yeni Haber
Milli Piyangonun özelleştirilmesinde geri sayım başladı. Lisans devriyle özelleştirilecek Milli Piyangoda ihaleye, Haziran ayında çıkılması planlanıyor.

Lisans devrinde sürenin 7 yıl mı, 10 yıl mı olacağı, aynı şekilde devir işleminin hasılat paylaşımı yöntemiyle mi, yoksa işletme hakkının peşin bedelle devri yöntemiyle mi yapılacağı konusunda son kararı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verecek.

Milli Piyango özelleştirmesinde halen TBMM'de bulunan ve içinde talih kuşu özelleştirmesiyle ilgili hasılat, ceza ve ihale komisyonu düzenlemelerinin de yer aldığı tasarının yasalaşması bekleniyor. Bu tasarının yasalaşmasının hemen ardından ihaleye çıkılacağı kaydediliyor.

Özelleştirmeye ilişkin şartname hazırlıklarında da son noktaya gelinirken, çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Şans Oyunlarında Lisans Verilmesine ilişkin Yönetmelik ile de özelleştirme usul ve esasları belirleniyor.

Buna göre, piyangoyu alacak kuruluş, ''keno'' gibi dakika ve saat aralıklarıyla oynatılan kısa aralıklı oyunlar ile katlamalı şans oyunlarını oynatamayacak. Kumarı andıran, bağımlılık yaratan oyun tiplerine de izin verilmeyecek.Yeni oyunlar için Milli Piyango Genel Müdürlüğü'nden izin alınması gerekecek. İşletmeci kuruluş, İdarenin onayı almadan, hiçbir şekilde yeni şans oyunu düzenleyemeyecek.

CEZALAR


İşletici kuruluşun yasak fiil ve eylemlerde bulunması halinde, yapacağı hataya göre üst sınırı hasılatın yüzde 5'i olmak üzere belirlenen cezalar devreye girecek.Yasak fiil ve eylemler arasında, talih oyunlarının 18 yaş altındakilere oynatılması, oyunlarda aşırı reklam ve özendirme bulunması, bayilerin okullara, camilere belirlenen mesafelerin dışında bulunması, kişinin ruh sağlığını bozacak şekilde yönlendirme yapılması gibi hususlar bulunuyor.

DENETİM

Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından Milli Piyango İdaresi, gözetim ve denetim görevini üstlenecek.Denetim konusunda halen dünya uygulamaları inceleniyor. Bu çerçevede, elde edilen hasılatın takibinin nasıl yapıldığı, hesaplara aktarımının nasıl gerçekleştirildiği de araştırılıyor.

KAMUYA PAY AKTARIMI DEVAM EDECEK

Bu arada Mili Piyangonun özelleştirmesi sırasında kamu payları da garantiye alınacak.Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Olimpiyat Oyunları gibi kamu paylarının özel sektör işletmeciliğinde de devamı öngörülüyor. Bu şekilde, halen yürürlükteki düzenlemeler, sözleşme hükümleriyle korunacak ve ilgili kurumlara kaynak aktarımı garanti altına alınacak.

MİLLİ PİYANGO PERSONELİ

Öte yandan Milli Piyango İdaresi'nde şu anda yaklaşık 600 personel mevcut bulunuyor. Özelleştirme sonrasında, atıl kalacak personelin emeklilik ya da Maliye Bakanlığı'nın diğer birimlerine kaydırma yapılarak eritilmesi planlanıyor.

DEV FİRMALAR İLGİLENİYOR

Ayrıca Milli Piyangonun özelleştirme çalışmalarıyla, çok sayıda yerli ve yabancı firmanın ilgilendiği belirtiliyor.Talih kuşunun özelleştirilmesiyle ilgilendiği ifade edilen firmalar arasında HSBC, İngiliz Camelot (İş Yatırım ile görüştüğü söyleniyor), sayısal oyunlarda dünyanın bir numaralı firması durumundaki İtalyan Lottomatica (Morgan Stanley ile birlikte hareket ettiği belirtiliyor), Yunanistan Piyango İdaresi OPAP (İhaleye Koç Grubu ile birlikte girebileceği iddia ediliyor), Doğan Grubu (Lottomanica'nın satın aldığı Amerikan GTECH ile birlikte hareket edeceği söyleniyor), Intralot (Çukurova Grubu ile birlikte hareket ediyor), Avusturya Milli Piyango İdaresi Osterreichische ve İsviçreli Vito Cavelliero'ya ait Trust Fields Worldwide Lottery Management ile Ocean Trade SA (finansman şirketi) buluyor.İhale sürecinde bilgi odası açılarak, ihale ile ilgilenen firmaların son bilgilere ulaşması imkanı da tanınacak.

TALİH KUŞUNA 5 YILDA, 6,2 MİLYAR YTL YATIRILDI

Milli Piyango'nun şans oyunlarına son 5 yılda 6,2 milyar YTL yatırıldı.2003-2007 döneminde 2,6 milyar YTL'lik Sayısal Loto, 1,1 Milyar YTL'lik Şans Topu oynandı, piyango biletine de 1,4 milyar YTL ödendi.5 yıllık dönemde vatandaşlar Sayısal Loto için 5,3 milyar, Şans Topu için 2,4 milyar kolon doldurdu ve 1,8 milyar Hemen Kazan Kartı kazıdı.Piyangonun şans oyunlarından vatandaşın kazandığı para ise 2,6 milyar YTL olarak belirlendi.

AA